Mainos

Matkapuhelinten numeroiden siirto kiihtyi taas joulun alla

Matkapuhelinnumeroita on siirretty lähes 313 000 operaattorilta toiselle, kun entisen numeron säilyttäminen vaihdon yhteydessä tuli mahdolliseksi. Saunalahden GSM-liittymien määrä yli viisinkertaistui viime vuonna.

Matkapuhelin


Suomalaiset ovat siirtäneet lähes 313000 matkapuhelinnumeroa operaattorilta toiselle sen jälkeen, kun entisen numeron säilyttäminen vaihdon yhteydessä heinäkuun lopulla tuli mahdolliseksi, numeroiden siirtoa hallinnoiva Numpac kertoo.

Numpacin toimitusjohtajan Markku Brummerin mukaan tahti on ollut yllättävän kova. Joulun alla operaattoreiden tarjouskisa kiihdytti vaihtointoa entisestään, niin että koko joulukuun ajalta numeroiden siirtoja saattaa kertyä jopa syyskuussa tehtyä edellistä ennätystä enemmän, Brummer kertoo STT:lle.

Syyskuussa numeroita siirrettiin lähes 94000. Joulukuulta siirtoja oli vuodenvaihteeseen mennessä kirjattu vajaat 70200, mutta juuri joulun alla tehdyt vaihdokset eivät ole vielä ehtineet mukaan tilastoihin. Brummer arvioi, että niitä saattaa kertyä jopa kymmeniä tuhansia. Elokuussa numeroita siirrettiin noin 60000, lokakuussa noin 50000 ja marraskuussa noin 40000.

-Ennusteet olivat sellaisia, että siirtäisimme noin 10000 liittymää per kuukausi. Siihen nähden määrät ovat olleet moninkertaisia, Brummer sanoo. Siirtoinnon oletettiin myös tasaantuvan vuoden loppua kohti, mutta näin ei käynyt. Osa kuluttajista on ilmeisesti ehtinyt vaihtaa operaattoria tarjousten perässä jo useampaankin kertaan. Ensi vuoden kehitystä on Brummerin mukaan hankala ennustaa, koska siihen vaikuttavat olennaisesti operaattorien omat markkinointitoimet. Puheaikatarjoukset näkyvät heti siirtomäärissä.

-Selkeä trendi näyttää olevan, että matkapuhelinkaupan korkeasuhdanteet eli koulujen päättyminen ja alkaminen sekä joulu heijastuvat myös tälle puolelle, Brummer pohtii.

Saunalahdelle lisää asiakkaita

Numpac ei julkista tietoja siitä, miten kännykkänumeroiden siirrot jakautuvat eri operaattorien kesken. Operaattorit kertovat asiakasmäärien kehityksestä itse, pörssiyhtiöt yleensä vasta osavuosikatsausten yhteydessä.

TeliaSonerasta ja Radiolinjasta kerrottiin perjantaina, että ne julkistavat tälläkin kertaa lukunsa vasta helmikuussa. Saunalahti sen sijaan ehätti jo perjantaina kertomaan, että sen GSM-liittymien määrä kasvoi loka-joulukuussa lähes 57000:lla ja oli joulukuun lopussa 143000.

Yhtiön tiedotteessa toimitusjohtaja Matti Vikkula toteaa, että Saunalahden liittymien kysyntää on lisännyt olennaisesti juuri numeron siirrettävyys. Vikkulan mukaan myös liittymien keskimääräinen laskutus on ollut kasvussa. Koko viime vuoden aikana Saunalahden GSM-asiakkaiden määrä kasvoi 115000:llä eli yli viisinkertaistui.

Heinä-syyskuussa operaattorien keskinäisen kisan selvä häviäjä oli Sonera, joka silloin menetti noin 30000 matkapuhelinasiakasta. Muista operaattoreista sekä Radiolinja, DNA että Saunalahti saivat niitä lisää. Brummerin mukaan numeroita ovat syksyn ja syystalven aikana siirtäneet enimmäkseen yksittäiset kuluttajat, mutta myös yritykset ovat kilpailuttaneet operaattoreita. Niille on vielä tärkeämpää, että numerot pysyvät ennallaan teleyhtiön vaihdosta huolimatta.

Alkusyksystä numeroiden siirroissa esiintyi vielä pieniä viiveitä, mutta loppuvuonna ne ovat Brummerin mukaan sujuneet erittäin hyvin. Numeron siirron kulut maksaa se operaattori, jolle numero siirtyy.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.