Mainos

Matkapuhelimille valtakunnallinen kierrätysjärjestelmä

Matkapuhelimille ja kodinkoneille suunnitellaan valtakunnallista kierrätysjärjestelmää. Suunnitelmien mukaan kuluttaja voisi jättää vanhan laitteensa myyjälle hankkiessaan uutta. Kierrätyksen maksaisi kuluttaja jo laitteen hinnassa.
Nyt sähkö- ja elektroniikkaromua kertyy 100 000 tonnia vuodessa ja vain pieni osa siitä uusiokäytetään.

Matkapuhelin kadessa

Mallista riippuen akut maksavat 250 - 700 markkaan, joten hintaerotus uuteen, ehkä muodikkaamman näköiseen puhelimeen ei ole suuri. Kännykän elinikä on 2 - 3 vuotta ja puhelinten uudet toiminnot vain lyhentävät niiden elinkaarta. Silti vain pari prosenttia matkapuhelimista päätyy kierrätykseen. Kännykästä voisi kuitenkin käyttää uudelleen ainakin piirikortit, näytöt sekä kuoret.

Kännyköitä suurempi ongelma ovat kodinkoneet kuten pakastimet ja televisiot. Suomen ympäristökeskus, kunnat sekä laitteiden myyjät ja valmistajat suunnittelevat nyt yhdessä kierrätysjärjestelmää. Järjestelmällä on mahdollisuus kierrättää kodinkoneromusta jopa 70 prosenttia, kun nyt hyötykäyttöaste on 30 prosenttia. Suomi on asiassa askeleen edellä Eurooppaa, sillä EU:ssa valmistellaan parhaillaan direktiiviä, joka tekisi kodinkoneiden kierrätyksestä pakollista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.