Mainos

Matkapuhelimien myynti uuteen ennätykseen

Matkapuhelinvalmistajien toimitukset kaupalle kohoavat ennusteen mukaan 450 miljoonaan puhelimeen tänä vuonna, kertoo tuore katsaus. Nokian ennakoidaan kasvattavan markkinaosuuttaan edelleen.

Maailman matkapuhelimien myynti kasvoi alkuvuonna lähes viidenneksen viime vuoden ensimmäisestä neljänneksestä. Koko vuonna matkapuhelimien myynti nousee markkinatutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan uuteen kaikkien aikojen ennätykseen.

Strategy Analytics ennustaa matkapuhelimien myynnin kasvavan tänä vuonna 23 miljoonalla puhelimella viime vuodesta. Kokonaismyynti kohoaa yhtiön tuoreen markkinakatsauksen mukaan 458,4 miljoonaan matkapuhelimeen. Matkapuhelinvalmistajien toimitukset kaupalle kohoavat ennusteen mukaan 454,5 miljoonaan puhelimeen. Tämän vuoden myynti nousee lähes 45 miljoonaa suuremmaksi kuin vuonna 2000. Viime vuonna puhelimia toimitettiin myyjille 429,2 miljoonaa.

1990-luvulla räjähdysmäisesti kasvanut matkapuhelimien myynti supistui vuonna 2001 ensimmäisen kerran ja jäi noin 400 miljoonaan puhelimeen. Matkapuhelimien myynti kasvoi viime vuonna jokaisena vuosineljänneksenä.

Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä myynti oli hieman pienempi kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin joulumyynti kasvatti kysyntää. Viime vuoden ensimmäisestä neljänneksestä myynti kasvoi sekä Strategy Analyticsin että Gartnerin mukaan noin 18 prosenttia.

Tammi-maaliskuussa matkapuhelimia myytiin Strategy Analyticsin mukaan 113,1 miljoonaa ja valmistajien toimitukset kaupalle kohosivat 108,3 miljoonaan puhelimeen. Kauppa purki varastoista runsaat 4 miljoonaa puhelinta. Vuosi sitten puhelinmyynti oli 95,4 miljoonaa ja toimitukset kaupalle 93,4 miljoonaa puhelinta.

Nokia iskussa

Nokian markkinaosuus nousi Gartnerin mukaan alkuvuonna 35,0 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 34,2 prosenttia. Kaupalle Nokia toimitti Gartnerin mukaan 39,5 miljoonaa puhelinta. Strategy Analytics arvioi Nokian puhelintoimitukset 38,0 miljoonaksi ja markkinaosuuden 35,1 prosentiksi.

Motorola toimitti Strategy Analyticsin mukaan alkuvuonna 16,7 miljoonaa matkapuhelinta, Samsung 13,2 miljoonaa puhelinta ja Siemens 8,0 miljoonaa puhelinta. LG:n toimitukset nousivat 5,6 miljoonaan puhelimeen, millä se ohitti 5,4 miljoonaa puhelinta myyneen Sony Ericssonin ja nousi viidenneksi suurimmaksi valmistajaksi.

Strategy Analyticsin mukaan Nokian markkinaosuus gsm-puhelimien toimituksista nousi 43 prosenttiin, Cdma-puhelimissa Nokialla oli 7,6 prosentin markkinaosuus ja tdma-puhelimissa 64,1 prosenttia. Motorolan osuus gsm-toimituksista oli 12,9 prosenttia ja cdma-toimituksista 19,0 prosenttia.

Gartnerin tutkijat eivät arvioineet koko vuoden myynnin kehitystä lukuina. Alkuvuosi oli Gartnerin mukaan rohkaisevan hyvä ja koko vuoden kasvu on mahdollisesti kaksinumeroinen.

Nokian Gartner ennakoi jatkavan markkinaosuuden kasvattamista loppuvuoden aikana.

Suurten valmistajien keskihinnat 137-165$

Markkinajohtaja Nokia oli selvästi kannattavin matkapuhelinvalmistaja. Sen liikevoitto nousi tammi-maaliskuussa 23,9 prosenttiin liikevaihdosta.

Kovaa tulosta teki myös kolmoseksi ohi Siemensin noussut Samsung, jonka liikevoitto nousi 23,0 prosenttiin. Strategy Analyticsin dollaripohjaisen vertailun mukaan Nokian ja Samsungin keskimääräinen puhelimien myyntihinta nousi alkuvuonna viime vuoden lopusta. Muilla suurilla valmistajilla se laski.

Nokian keskimääräinen myyntihinta oli 159 dollaria ja Samsungin 163 dollaria. Toiseksi suurimman valmistajan Motorolan liikevoitto oli 4,5 alkuvuonna prosenttia liikevaihdosta. Keskihinta laski 137 dollariin.

Siemens teki toiminnallisesti nollatuloksen. LG:n liikevoitto laski 5,7 prosenttiin. Siemensin keskihinta laski 143 dollariin ja LG:n 165 dollariin.

Sony Ericssonille alkuvuodesta muodostui toiminnallisesti 12 perättäinen tappiollinen neljännes. SEMCin liiketappio syveni 14,0 prosenttiin. SEMCin puhelimien keskimääräinen myyntihinta laski alkuvuonna 144 dollariin.

Gsm-puhelimien myynti nousee yli 300 miljoonan

Gsm-puhelimien myynti ylittää Strategy Analyticsin mukaan tänä vuonna 300 miljoonan rajan ja kohoaa 302,2 miljoonaan. Cdma-puhelimia yhtiö ennustaa myytävän 89,4 miljoonaa, tdma-puhelimia 30,8 miljoonaa ja muita 36,0 miljoonaa.

Gsm-puhelimien osuus arvioidusta 458,4 miljoonan puhelimen kokonaismyynnistä on 66 prosenttia. Muiden kuin kuuden suuren valmistajan yhteenlaskettu markkinaosuus oli Strategy Analyticsin mukaan alkuvuonna 19,8 prosenttia. Niiden puhelintoimitukset kaupalle nousivat 21,4 miljoonaan matkapuhelimeen.

Markkinoilla toimii Gartnerin mukaan tällä hetkellä yli 100 matkapuhelinvalmistajaa. Yhtiön tutkijat ovat huolissaan valmistajien suuresta määrästä. Se johtaa heidän mukaansa keskihinnan laskuun, koska pienten valmistajien ainoa kilpailukeino on hinta.

Matkapuhelimien kysynnän kasvua vetää tutkijoiden mukaan värinäyttö- ja kamerapuhelimien markkinoille tulo. Uusien aiempaa monipuolisempien tuotteiden kasvava ja monipuolistuva tarjonta vauhdittaa vanhojen puhelimien vaihtoa.

Markkinoiden kehityksen kannalta suuri kysymys on kolmannen sukupolven laajakaistapuhelimien markkinoille tulo loppuvuodesta alkaen ja sen vaikutus puhelinmyyntiin ja kilpailutilanteeseen. Vaativa laajakaistateknologia voi olla liian vaikea hallittavaksi monella pienelle valmistajalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.