Mainos

Matkamyynti verkossa vilkastumassa

Matkojen osto Internetin kautta on vielä vähäistä. Alan gurut uskovat kuitenkin nettikaupan rajuun lisääntymiseen ja nopeasti. Joidenkin arvioiden mukaan esimerkiksi lentolipuista puolet hankintaan suoraan verkosta jo parin vuoden kuluttua. Toiset arvelevat vauhdin olevan tuntuvasti hitaampaa. Olipa murros arvioitua nopeampi tai hitaampi, ala saa totutella aivan uudenlaiseen elämään.

Israel, Tel Avivin rantaa

Elektronisen Kaupan Instituutin EKIn tutkijoiden mukaan esimerkiksi vanhat toimijat joutuvat opettelemaan suoramyyntiä asiakkaille. Lisäksi luvassa on uusia pelureita toimialan ulkopuolelta. Kuluttaja voi odottaa halvempia matkoja. EKIstä arvioidaan, että alan työpaikat voivat vähentyä jopa 30 prosenttia, kun matka tai muu siihen liittyvä palvelu voidaan myydä suoraan kuluttajalle ilman välikäsiä. Toisaalta uudenlaisia työpaikkoja syntyy. Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Hannu Hämäläinen kuuluu ainakin vielä epäilijöihin.
-On puhuttu vuosikaudet, että nettikauppa räjähtää. Juuri mitään ei ole tapahtunut, hän sanoi.

Taloustutkimuksen viime syksynä tekemän tutkimuksen mukaan vain kaksi prosenttia matkavarauksista tehtiin verkossa. Hämäläinen uskoo, että monet hakevat tiedot Internetistä, mutta hoitavat varaukset ja maksut matkatoimiston kautta varmistaakseen, että kokonaisuus on kuluttajansuojan sisällä.

Finnairilla toista mieltä

Osastopäällikkö Tom Källström Finnairista tuntuu olevan toista mieltä. Hän katsoo, että edelliset 3-4 vuotta ovat menneet kaikilta asian harrastamiseen. Työn tulokset alkavat näkyä vähitellen. Kun murros tapahtuu, muutosvauhti on kova.
-Ei ole mahdottomuus, että kotimaan lentolipuista puolet myydään suoraan asiakkaalle vuonna 2003, hän arveli.
Monien mielestä suurin pullonkaula on maksaminen. Samaan on törmätty muillakin aloilla. Vaikka turvallisempia tapoja maksaa kehitetään koko ajan, moni joutuu edelleen turvautumaan postin kautta välitettävään laskuun.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.