Mainos

Matkamittarin väärentämisiä tilataan netin kautta

Autojen matkamittarit ovat houkutteleva kohde väärentäjille, sillä kilometrimäärä vaikuttaa olennaisesti käytetyn auton arvoon. Työ on yllättävän helppo tilata.

– Internetissä on paljon erilaisia sivustoja, joista voi tilata laitteita mittareiden väärentämiseen. Lisäksi maailmalla on tietysti erilaisia jobbareita, jotka tarjoavat mittarilukeman korjausta, niin kuin he itse sitä kutsuvat, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ry:stä.

Euroopassa käytettyjen autojen matkamittareiden rukkaaminen on yleistynyt vuosi vuodelta.

Kilometrimittarin lukeman rukkaaminen nykytekniikalla maksaa väärentäjälle arviolta vain muutama sata euroa, mutta väärennöksestä saatava rikoshyöty voi olla helposti tuhansia euroja. Väärennöstä on yleensä mahdoton havaita.

Joka kolmatta autoa peukaloitu Euroopassa

Euroopan autonvalmistajien arvioiden mukaan jopa kolmasosa käytettyjen autojen matkamittareista Manner-Euroopassa on väärennettyjä.

Esimerkiksi Saksassa arviolta ainakin 30 prosenttia käytettyjen autojen matkamittareista on rukattu.

EU:n alueella kuluttajien arvioidaan häviävän väärennösten takia 5–10 miljardia euroa vuodessa.

Mittarilukeman väärennöksistä syntyvien tappioiden syynä ovat muun muassa autosta ostohetkellä maksettava ylihinta sekä korjauksesta ja huollosta syntyvät kustannukset.

Suomessa tarkat luvut puuttuvat

MTV3 Uutiset kertoi eilen, että Suomessa puuttuvat tarkat arviot siitä, miten usein matkamittareita rukataan.

Yksikönpäällikkö Erik Asplund Liikenteen turvallisuusvirastosta sanoo, että mittariväärennöksiä tavataan kuitenkin myös Suomessa liikkuvista autoista.

Tulli on kiinnostunut Suomeen tuotavien autojen mittarilukemista lähinnä vain verotusmielessä.

- Joissakin yksittäistapauksia ajoneuvo on fyysisesti tarkistettu, ja on saattanut käydä niin, että ilmoitettuja kilometrejä ei ole voitu käyttää verotuksen pohjana, sanoo tulliylitarkastaja Markku Partanen Eteläisestä tullipiiristä.

Kilometrirekisteri suunnitteilla

Vuodesta 2014 lähtien matkamittarien kilometrit on Suomessa tarkoitus katsastuksen yhteydessä kirjata pakolliseen rekisteriin, josta myös autonostajat voisivat tiedot tarkistaa.

Mietinnässä on myös kilometrien kirjauspakon laajentaminen autohuoltoihin, mutta asia ei ole toistaiseksi aktiivisessa valmistelussa ainakaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafissa.

Kilometrilukeman pakollisen rekisteröinnin toivotaan vähentävän mittariväärennöksiä. Kilometrien järjestelmällisestä kirjaamisesta on positiivisia kokemuksia muun muassa Benelux-maista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.