Mainos

Matkailu lisää ruokamyrkytyksiä

Kampylobakteeri- ja salmonellatartuntojen aiheuttamat ruokamyrkytykset lisääntyivät viime vuonna selvästi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tilastoinut (THL) viime vuodelle reilut 4000 kampylobakteeritartuntaa ja reilut 3000 salmonellaa. Kummankin kohdalla lisäystä vuoteen 2007 on reilut kolmisen sataa tapausta.

THL:n ylilääkäri Markku Kuusi pitää kasvua merkittävänä. Hän arvioi syyksi suomalaisten lisääntynyttä matkailua, sillä valtaosa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Esimerkiksi kampyloista suurin osa saadaan Intiasta ja salmonellasta joka kolmas Thaimaasta.

Molemmista bakteereista selviää yleensä viikon ripulilla ja kuumeella, mutta joskus jälkitautina voi olla kuukausia kestävä niveltulehdus.

Tartuntoja voi ehkäistä syömällä vain hyvin kypsytettyä ruokaa ja kuorimalla ulkomailla hedelmät ennen niiden syömistä.

Salmonella ja kampylobakteeri kuuluvat ihmisten ja eläinten välillä tarttuviin tauteihin eli zoonooseihin. Samaan kastiin kuuluu myös kotimainen myyräkuume, johon sairastui viime vuonna reilut 3000 ihmistä.

Kansanterveyslaitos (KTL) ja Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes ovat yhdistyneet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aloitti toimintansa tämän vuoden alussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.