Mainos

Matkailija, vältä espanjalaisia kurkkuja myös ulkomailla

Euroopassa riehuva EHEC-kolibakteeriepidemia on Eviran mukaan valtava. Yli tuhat on sairastunut munuaiset ja keskushermostoa tuhoavaan veriseen ripuliin. Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut.

Eviran osastonjohtajan Tuula Honkanen-Buzalskin mukaan espanjalainen kurkku on yhä vahvin epäilty lähteeksi, koska löydöksiä ei ole muista elintarvikkeista.

Aggressiivisen EHEC-kolibakteerin alkuperää yrittävät parhaillaan jäljittää muun muassa EU-komission asiantuntijat, Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA Parmassa sekä Saksan ja Espanjan viranomaiset.

Valtaosa sairastuneista on saksalaisia, mutta tapauksia on myös muualla Euroopassa. Suomalaisia sairastuneita ei ole.

– Evira suosittelee kuitenkin yhä välttämään espanjalaisia kurkkuja. Suomalaisissa kaupoissahan ei enää tähän aikaan ole myynnissä espanjalaisia kurkkuja, mutta koska suomalaiset matkustelevat paljon, tällainen kehotus on edelleen voimassa, Honkanen-Buzalski sanoo.

Pinnalta ei näe saastumista

Evira muistuttaa pesemään vihannekset aina huolellisesti. Tärkeää on huolehtia myös käsienpesusta: kolibakteeri on ulosteperäinen pöpö.

– Parempi välttää nyt kokonaan espanjalaisia kurkkuja, koska kurkun pinnassa oleva kolibakteeri voi kuorimisessakin siirtyä esimerkiksi salaattiin ja lisääntyä räjähdysmäisesti salaatinkastikkeessa. Kurkun pinnaltahan ei näe, että juuri tämä kurkku on saastunut.

Sairastuneissa on paljon naisia. Kolibakteeri ei kuitenkaan iske naisiin miehiä herkemmin, vaan syynä lienee yksinkertaisesti se, että naiset syövät miehiä enemmän vihanneksia.

Suurimmat epäilyt kohdistuvat edelleen muutaman espanjalaisen yrityksen kurkkuihin Almerian ja Malagan alueilta. Jos Keski- tai Etelä-Euroopassa matkustaneella on veristä ripulia, lääkäriin pitäisi mennä heti.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.