Mainos

Matalan profiilin mies ja yllätysnimi EU:n johtoon

Belgian pääministeri Herman Van Rompuy ei ole yllätysvalinta EU:n presidentiksi, sillä hän on komeillut viime viikot ennakkoveikkailujen ykkössijoilla.

62-vuotiaan Van Rompuyn valinnan voidaan katsoa heijastelevan sitä, että EU:n jäsenmaat halusivat presidentiksi matalan profiilin miehen, värittömän puurtajan, joka ei hypi jäsenmaiden johtajien silmille.

Van Rompuy tunnetaan rauhallisena ja rakentavana kompromissien etsijänä. Flaaminkielisen Van Rompuyn ansioksi katsottiin valintaprosessin aikana muun muassa se, että hän on vain vajaan vuoden kestäneen pääministerikautensa aikana onnistunut laannuttamaan Belgian flaamin- ja ranskankielisten osien välisen riitelyn, joka on uhannut jopa koko maan olemassaoloa.

Toisaalta belgialaiset ilmaisivat jo ennen Van Rompuyn valintaa huolensa hänen mahdollisesta lähdöstään EU-presidentiksi, sillä kahtiajakautuneelle maalle ei ole helppoa löytää yhtä taitavaa pääministeriä.

Ekonomistin koulutuksen saanut Van Rompuy on tunnettu muun muassa haiku-runoilijana ja aktiivisena bloggaajana.

Kauppakomissaari harppasi ulkoministeriksi

EU:n brittiläinen kauppakomissaari Catherine Ashton on yllätysnimi EU:n ulkoministeriksi, sillä hänellä ei ole aiempaa kokemusta ulkoministerin tehtävistä. Ilmeisesti kuitenkin reilun vuoden kestänyt kokemus kauppakomissaarin tehtävistä katsottiin riittäväksi.

53-vuotias Ashton edustaa Britannian työväenpuoluetta, mutta kantaa samalla paronittaren arvonimeä. Hän seuraa kauppakomissaarina maanmiestään Peter Mandelsonia, joka siirtyi Britannian hallitukseen kauppaministeriksi.

Ennen viime vuoden lokakuussa alkanutta komissaarinpestiään Ashton toimi muun muassa korkeissa johtotehtävissä Britannian parlamentissa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.