Mainos

Massaevakuoinnit Libanonista jatkuvat

Länsimaalaiset pakenevat Libanonista muun muassa sotalaivoilla, lentokoneilla ja helikoptereilla. Kyseessä on yksi suurimmista evakuointioperaatioista toisen maailmansodan jälkeen. Myös 500 000 libanonilaista on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Eri maiden massaevakuoinnit iskujen runtelemasta Etelä-Libanonista jatkuvat täydellä teholla. Eri maat ovat hakeneet kansalaisiaan linja-autoilla, helikoptereilla, sota-aluksilla ja matkustajalaivoilla Israelin iskujen alta. Operaatiota luonnehditaan yhdeksi isoimmista evakuoinneista sitten toisen maailmansodan.

Ensimmäiset suuret lastit on jo kuljetetttu. Kaksi kreikkalaisalusta on tuonut tänään yhteensä 1200 ihmistä Kyprokselle. Suurin osa Kyprokselle päässeistä on ranskalaisia ja italialaisia.

Kyproksen viranomaiset arvioivat, että Libanonista pakenee Kyproksen kautta noin 6000 henkeä kuluvan viikon aikana.

Syyrian kautta on lentäen paennut satapäisiä ryhmiä, muun muassa saksalaisia, venäläisiä, tshekkejä ja slovakkeja.

Sota-alukset kuljettavat tuhansia

Maat vuokraavat charterlauttoja tai valmistautuvat sotalaivoillaan evakuointiin.

Esimerkiksi Kanada on vuokrannut kuusi lauttaa, joihin mahtuu yhteensä 9000 matkustajaa. Libanonissa on kaikkiaan 50 000 Kanadan kansalaista, joista puolet on pyytänyt apua maasta pääsemiseksi. Iskuissa on kuollut kahdeksan kanadalaista.

Britannia valmistautuu tuomaan sota-aluksillaan 12 000 brittiä ja 10 000 kaksoiskansalaisuuden omaavaa. Ensimmäiset 150 brittiä pääsevät sotalaivojen kyytiin ensi yönä.

Yhdysvallat on toistaiseksi kuljettanut kansalaisiaan helikopterilla, mutta nyt amerikkalaiset ovat vuokranneet 750 henkeä vetävän laivan. Yhdysvallat yrittää hankkia lisää vuokra-aluksia saadakseen 25 000 kansalaistaan pois Libanonista.

Israel ei näytä hellittävän iskujaan ulkomaalaisten evakuoinnin ajaksi. Etelä-Libanonista Beirutiin pyrkivät ulkomaalaiset ovat raportoineet Israelin hyökkäyksistä.

Unicef: Puoli miljoonaa libanonilaista paennut kodeistaan

Israelin hyökkäykset ovat pakottaneet jo puoli miljoonaa libanonilaista lähtemään kodeistaan. YK:n lastenjärjestö Unicef pitää tilannetta katastrofaalisena.

- Tilanne on sekä hälyttävä että katastrofaalinen. Maan sisäisiä pakolaisia on jo noin 500 000, sanoo Unicefin Beirutin-edustaja Roberto Laurenti.

Libanonin hallitus pelkää myös, että Israelin hyökkäykset johtavat nälänhätään maassa. Sosiaaliministeri Najla Moawadin mukaan Israelin tarkoituksena on juuri Libanonin syökseminen nälänhätään.

- He ovat eristäneet maan muusta maailmasta. He ovat pommittaneet lentokenttiä ja satamia, he ovat saartaneet meidät mereltä ja jatkavat rajoille vievien teiden pommittamista, hän sanoo.

Opetusministeri Khaled Kabbani on huolissaan elintarvikkeiden saannista maahan.

- Israel tuhoaa kaikki tiet, joita Libanonin käyttää elintarvikkeiden kuljetuksiin. Muutaman päivän kuluttua sekä lääke- että elintarvikevarastot alkavat olla lopuillaan, Kabbani sanoi uutistoimisto DPA:lle.

Libanonin asukasmäärä on noin 4,2 miljoonaa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.