Mainos

Mashadovista tulossa Tshetshenian presidentti

Entinen sissiarmeijan komentaja Aslan Mashadov voitti alustavien tulosten mukaan selvästi Tshetshenian presidentinvaalit. Kun lähes puolet äänestysalueista oli laskettu, taitavan poliitikon maineessa oleva Mashadov oli saanut äänistä peräti 65 prosenttia.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ilmaisi heti tyytyväisyytensä vaalitulokseen. Venäjä pitää 45-vuotiasta Mashadovia rauhantekijänä ja toivoo hänestä hyvää kumppania viemään eteenpäin "rakentavaa neuvotteluprosessia". Jeltsin kiirehti tiedottajansa välittämässä lausunnossa myös muistuttamaan, että Tshetshenia on osa Venäjää.

Mashadov johti tshetsheenien puolesta neuvotteluja, jotka johtivat rauhansopimukseen Venäjän nöyryyttävän tappion jälkeen viime elokuussa. Vastavalittu presidentti kehotti puolestaan vaalituloksen selvittyä Venäjää ja muuta maailmaa tunnustamaan Tshetshenian itsenäisyyden.

Vaikka lähes kaksivuotinen raastava sota on päättynyt, Tshetshenia jatkaa Mashadovin johdolla poliittista kamppailuaan itsenäisyyden puolesta.

Toiseksi oli vaalituloksissa kirimässä radikaali sissijohtaja, Budjonnovskin verilöylyn myötä mainetta hankkinut Shamil Basajev, noin 30 prosentin ääniosuudella ja kolmanneksi vt. presidentti Zelimhan Jandarbijev. Kaikki 13 presidenttiehdokasta kannattavat Tshetshenian itsenäisyyttä.

Jandarbijev ilmoitti vaalituloksen selvittyä, ettei hän halua mukaan Mashadovin johtamaan hallitukseen. Hän tunnusti, että hän olisi suonut voiton mieluummin Basajeville, jonka Venäjä on etsintäkuuluttanut terrorismista syytettynä venäläiseen Budjonnovskin kaupunkiin vuonna 1995 tehdyn hyökkäyksen vuoksi. Iskussa kuoli satakunta ihmistä.

Etyj hyväksyi vaalit

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön edustaja sanoi tänään, että presidentin- ja parlamenttivaalit olivat vapaat ja oikeudenmukaiset.
-Kaiken saatavissa olevan tiedon mukaan vaaleissa ilmaistiin äänestäjien vapaa tahto, sanoi Etyjin Tshetshenia-toimintaa johtava Tim Guldimann.
Hän kuvasi eilen pidettyjä vaaleja "laillisiksi". Vaaleja oli valvomassa noin 70 Ety-järjestön tarkkailijaa.

Äänestysprosentti Tshetshenian vaaleissa oli alustavan arvion mukaan noin 60 eli odotettua alhaisempi. Äänioikeutettuja oli noin puoli miljoonaa. Rauhallisesti sujuneissa vaaleissa valittiin myös 63-jäseninen parlamentti. Ehdokkaita oli yli 800.

Aslan Mashadov - sissikomentajasta presidentiksi

Tshetshenian presidentiksi nousemassa oleva Aslan Mashadov nauttii laajaa kunnioitusta omiensa ja vastustajien keskuudessa. 45-vuotias Mashadov komensi tshetsheenisissien joukkoja koko 21 kuukautta kestäneen sodan ajan Venäjän armeijaa vastaan. Toisaalta hänet tunnetaan myös pragmaattisena rauhanneuvottelijana.

Mashadov johti tshetsheenien puolustusta pääkaupungissa Groznyissa venäläisten joukkojen tunkeutuessa sinne uudenvuoden aattona 1994. Vajaat kaksi vuotta myöhemmin Mashadovin komennossa olleet joukot valtasivat näyttävästi suurimman osan Groznyia takaisin venäläisiltä.

Stalinin Kazakstaniin karkottamaan tshetsheeniperheeseen syntynyt Mashadov liittyi puna-armeijaan 18-vuotiaana ja kohosi everstin arvoon. Vuosi Tshetshenian itsenäisyysjulistuksen jälkeen eli vuonna 1992 hän erosi palveluksesta ja palasi Tshetsheniaan. Kaksi vuotta myöhemmin hänestä tuli sissijoukkojen ylin komentaja.

Sodan pitkittyessä Mashadov nautti yhä suurempaa kunnioitusta sekä omiensa että venäläisten keskuudessa. Hän oli keskeisessä osassa, kun osapuolet yrittivät ensimmäisen kerran neuvotella vakavasti rauhasta heinäkuussa 1995. Viime vuoden elokuussa Mashadov ja Venäjän tuolloinen turvallisuusneuvonantaja Aleksandr Lebed allekirjoittivat rauhansopimuksen, joka johti vaaleihin ja venäläisjoukkojen vetäytymiseen Tshetsheniasta.

Mashadov esiintyi vaalikampanjan aikana hyvin matalalla profiililla. Hän piti kuitenkin tiiviitä yhteyksiä kylänvanhimpiin, jotka nauttivat suurta arvonantoa Tshetsheniassa.

Mashadovilla ei ole julkista poliittista ohjelmaa. Hän tukee muiden ehdokkaiden tavoin Tshetshenian itsenäistymistä, mutta tässä suhteessa häntä pidetään maltillisempana kuin esimerkiksi Tshetshenian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen isää, edesmennyttä Dzhohar Dudajevia.
(STT-AFP-Reuter)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.