Mainos

Mashadovin valinta varmistui

Tshetsheenitaistelijoiden sotilasjohtaja Aslan Mashadov voitti maanantaina Tshetsheniassa pidetyt presidentinvaalit. Keskusvaalilautakunnan keskiviikkona julkistamien alustavien tulosten mukaan Mashadov sai 64,8 prosenttia äänistä. Toiseksi tullut sissipäällikkö Shamil Basajev keräsi vajaan 23 prosentin äänisaaliin.

Vaaliviranomaisten mukaan tulokset perustuvat äänestystuloksiin 56 vaalipiirissä. Laskenta on vielä kesken seitsemässä harvaan asutussa syrjäisessä vaalipiirissä, jotka eivät voi enää muuttaa vaalin kokonaistulosta, vaalilautakunta ilmoitti ensimmäisessä kommentissaan maanantain vaalien tuloksista.

Viralliset lopputulokset julkaistaan vasta helmikuun puolella, minkä jälkeen Mashadov voi vannoa virkavalansa. Presidentin virkakausi kestää viisi vuotta.

Presidentinvaalissa ei jouduta järjestämään toista kierrosta, koska Mashadov sai yli puolet annetuista äänistä. Parlamenttivaaleissa pätee sama käytäntö, ja niiden osalta uusintavaaleihin varmasti joudutaan. Parlamenttivaalien ääntenlaskentaa ei ole vaalilautakunnan mukaan vielä edes aloitettu.

Muihin presidenttiehdokkaisiin verrattuna maltillisena pidetty Mashadov esiintyi tänään tiukasti Tshetshenian itsenäisyyden puolesta. -Monet pitävät minua sovinnon miehenä ja luulevat, että olen valmis mihin tahansa neuvotteluihin Venäjän kanssa...Näin ei ole asian laita, Mashadov vakuutti.

Venäjän vaikutusvaltaisen turvallisuusneuvoston puheenjohtaja Ivan Rybkin muistutti puolestaan tshetsheenejä siitä, että tasavallan poliittinen asema on vielä auki ja siitä pitää neuvotella. Venäjän liittovaltion viranomaiset ovat valmiita näihin neuvotteluihin, Rybkin sanoi tänään.

Mashadovin kanssa taistelut lopettaneen sopimuksen neuvotellut Aleksandr Lebed sanoi keskiviikkona olevansa vakuuttunut, että Mashadov pitää sanansa ja noudattaa elokuussa alekirjoitettuja sopimuksia. Päätöstä Tshetshenian lopullisesta asemasta lykätään sopimusten mukaan vuoteen 2001.

Presidentinvaalien kakkonen ja Venäjän terroristina etsintäkuuluttama Shamil Basajev sanoi tänään hyväksyvänsä vaalien lopputuloksen. Hän ei kuitenkaan aio ryhtyä yhteistyöhön Mashadovin hallinnon kanssa, vaan ilmoitti vetäytyvänsä politiikasta tietokonekauppiaaksi.
(STT-DPA-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.