Mainos

Mashadov ehdotti tulitaukoa Tshetsheniaan

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov on esittänyt tulitaukoa Tshetsheniaan, jotta asiantuntijat voisivat käydä arvioimassa kemiallisten aseiden käyttöä koskevien väitteiden todenperäisyyden. Venäjä kuitenkin torjui ehdotuksen tuoreeltaan.

Mashadov esitti Georgiassa jaetun lausunnon mukaan, että tulitauko julistettaisiin tammikuun 8. ja 11. päivän väliseksi ajaksi, kertoi uutistoimisto Interfax. Mashadov ehdotti, että venäläiset ja kansainväliset asiantuntijat kävisivät Groznyissa.

Venäjän asevoimien varakomentaja, kenraali Valeri Manilov sanoi uutistoimisto Interfaxille, että Mashadovin syytökset kemiallisten aseiden käyttämisestä ovat vääristelyä ja valhetta, ja että ehdotus tulitauosta on keino saada hengähdystauko. -Tulitaukoa ei voida pitää. Taistelijoiden ainoa keino verenvuodatuksen lopettamiseksi on lopettaa järjetön vastarinta ja laskea aseet, Manilov sanoi.

Venäjä on kiistänyt käyttäneensä kemiallisia aseita tshetsheenejä vastaan mutta syyttää tshetsheenitaistelijoita myrkyllisiä aineita sisältävien säiliöiden räjäyttämisestä venäläissotilaiden etenemisen estämiseksi. Tshetsheenit kiistävät syytteet. Venäjä on aikaisemmin sanonut, ettei se neuvottele sissien kanssa ennen kuin nämä laskevat aseensa, vapauttavat panttivangit ja luovuttavat ääriainekset.

Tshetsheenit valtasivat Hankalan

Tshetsheenisissit aloittivat tänään vastahyökkäyksen venäläisiä joukkoja vastaan Groznyissa. Sissit valtasivat ilmoituksensa mukaan Hankalan kaupunginosan, jota Venäjä on aikaisemmin pitänyt hallussaan. Uutistoimisto AP:n Groznyissa olevan kirjeenvaihtajan mukaan raskaita taisteluja on käyty myös useissa muissa kaupunginosissa.

Tshetsheenijohtajien mukaan vastahyökkäykset merkitsevät uuden vaiheen alkamista sodassa. -Venäjän armeijan voittoisa marssi Tshetsheniassa on ohitse. Tästä tulee käännekohta sodassa, uhosi Tshetshenian presidentin henkilöstöpäällikkö Apti Batalov uutistoimisto Interfaxille. Tshetsheenien vastahyökkäys voi kuitenkin loppua lyhyeen, sillä sisseillä on huutava pula ammuksista.

Silminnäkijälausuntojen mukaan tshetsheenit valvovat myös edelleen Groznyin kaakkoispuolella sijaitsevaa Alhan-Kalan kylää, joka on yksi kaupungin tärkeistä sisääntuloväylistä. Venäjä on useaan otteeseen väittänyt vallanneensa kylän.

Venäjä kiistää hyökkäyksen

Sergejev

Venäjä on kiistänyt tiedot tshetsheenien vastahyökkäyksestä. Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev sanoi hallituksen kokouksen jälkeen, että sota Tshetsheniassa sujuu suunnitelmien mukaan.

Sergejev sanoi, ettei virkaatekevä presidentti Vladimir Putin ole antanut venäläisille mitään lisäohjeita. Venäläisten tärkein tehtävä on Sergejevin mukaan saavuttaa päämäärä mahdollisimman vähin tappioin.

Venäjän tykistö tulittivat tänään Groznyia, josta suurin osa on jo raunioina. Kaupungissa on tshetsheenien mukaan noin 40 000 siviiliä, venäläisten mukaan noin 20 000. Uutistoimisto Interfaxin mukaan venäläiset maahanlaskujoukot ovat surmanneet 40 tshetsheenisissiä taistelussa Karatshoin kylässä. Se oli saanut tietonsa venäläisistä sotilaslähteistä. Venäläisjoukot menivät tänään kenraalinsa mukaan ensimmäisen kerran kahteen vuoristolaaksossa sijaitsevaan kylään, joita pidetään sissien vahvoina tukialueina. Asiaan ei saatu vahvistusta tshetsheeneiltä.

(STT-Reuters-AFP-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.