Mainos

Masentuneet vaikenevat työpaikoilla - eivätkä aivan syyttä

Masentuneet pelkäävät leimautumista työpaikalla ja vaikenevat siksi usein tilastaan, kertoo tänään julkaistu tutkimus.

Muun muassa Mielenterveyden keskusliiton toteuttamassa kyselyssä vajaa puolet masentuneista ei ollut kertonut asiasta työnantajalleen. Työkavereilta sen salasi hieman yli puolet.

Vastaajat kertoivat pelkäävänsä sairautensa vähättelyä, leimautumista laiskaksi ja jopa irtisanomista. Helsingin Lääkärikeskuksen työterveyshuollon ylilääkärin Jan Wiklundin mukaan pelot eivät ole ihan turhia.

- Pelot ovat osittain turhia, mutta kyllä niissä on valitettavasti perääkin. On monia esimerkkejä, että myöhemmin alkavissa yt-neuvotteluissa on irtisanottu niitä, joilla on ollut ongelmia, Wiklund toteaa MTV:n uutisille.

Wiklundin mukaan leimautuminen uhkaa erityisesti pidempiaikaisista ongelmista kärsiviä.

- Meillähän on aika suorituskeskeinen työilmapiiri. Sen vaikutuksesta pelätään, ettei välttämättä suoriudu töistä jos on mielenterveysongelmia. Aihetta pelkoon siis on, vaikkei niin paljon kuin ennen, Wiklund arvioi.

Työterveyshuollon ammattilaiset toivoisivat tavoittavansa masentuneet ajoissa, jotta heidät saataisiin hoitoon ennen ongelmien pahenemista. Heidän mukaansa mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina ja niistä johtuvat sairauslomat pidentyneet.

Kyselyyn vastasi noin 440 masennusta tai uupumusta sairastanutta, 540 henkilöstöalan ammattilaista ja reilut sata työterveyshuollon ammattilaista kesän ja loppusyksyn aikana.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.