Masennus vie tuhansia eläkkeelle

Työeläkeyhtiöissä haluttaisiin puuttua masennuksen aiheuttamiin eläkkeelle siirtymisiin. Ongelmiin pitäisi tarttua nykyistä aiemmin, sillä määräaikaiselta eläkkeeltä vain harva kuntoutuu takaisin työelämään.

Toistuvat yt-neuvottelut ja alituinen epävarmuus omasta työpaikasta, työuupumus ja työelämän koventuneet vaatimukset ovat lisänneet työntekijöiden masennusta rajusti.

Masennus vie eläkkeelle vuosittain noin 3500 työntekijää. Määrä on 3,5-kertaistunut reilussa vuosikymmenessä. Ongelmaan puututaankin aivan liian myöhään.

- Ehdottomasti puututaan liian myöhään. Tarvittaisiin varhaisempaa puuttumista, koska silloin näille asioille olisi tehtävissä aika paljon, toiminnanjohtaja Marita Ruohonen mielenterveysseurasta kertoo.

- Sitten kun hoitoa aloitetaan, sen pitäisi olla alusta asti aika pontevaa, eikä sellaista lepäilyä, ja odottelua, ja toivomista, ylilääkäri Sakari Tola Varmasta kertoo.

Nykyinen lyhytjänteisyys työelämässä altistaa vakavalle masennukselle. - Että työkyvyttömyyseläkkeistä niin suuri osa myönnetään mielenterveyden häiriöiden takia, niin se kertoo kyllä aika monesta asiasta, Ruohonen kertoo.

Sitä, kuinka paljon masennus on työuupumusta, on vaikea arvioida.

- Edelleen liian harvoin tutkitaan, johtuuko se siitä työstä. Tässä kyllä avainasemassa on johtajat ja esimiehet. Kyllä se tosiasia on, että johtajat tekevät sen ilmapiirin työpaikalla, Ruohonen kertoo.

Vakuutusyhtiön lääkäri on kritisoinut myös masentuneille kirjoitettavia pitkiä sairaslomia.

- Suuri osa ihmisistähän elää jo nykyään yksin tai hyvin kapeassa sosiaalisessa ympäristössä ja työpaikka on tärkein sosiaalinen ympäristö. Jos siitä syrjäytyy, se on huono juttu. Ei se ainakaan masennukseen auta, Tola painottaa.

Masennuksen takia myönnetyistä eläkkeistä hieman alle puolet on määräaikaisia. Silti vain harva palaa työelämään.

- Niistä ihmisistä, jotka joutuu masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle, vain kymmenen prosenttia palaa työelämään, Tola listaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat