Masennuksen hoidossa perusasiatkin unohtuvat

Masennusta hoidetaan edelleen niin huonosti, että osa ihmisistä ajautuu turhaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Tutkimusten mukaan vain kolmasosa masennuspotilaista on hoidon piirissä ja heistä vain puolella hoito on riittävää.

Suurelle osalle ainoa hoito on lääkkeet ja sairausloma, vaikka sopivasti mitoitettu työ tukisi toipumista, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Katinka Tuisku.

Jotta tilanne saataisiin kohtuulliselle tolalle, Työterveyslaitos on kehittänyt käytännön työkaluja masennuksen ehkäisyyn ja hoitoon. Oppaassa on muun muassa helposti toteutettavia malleja seulontaan, hoidon seurantaan ja työhön paluuseen. Näin masennus voitaisiin tunnistaa ja hoitaa ajoissa ennen kuin työkyky on menetetty

Oppaan mukaan työterveyshuollon on varmistettava, että yhteys työpaikkaan ja työterveyshuoltoon ei katkea, vaikka työntekijä siirtyisi erikoissairaanhoitoon. Työhön palaavan tehtäväkuvasta on sovittava etukäteen, ja hänen normaalia urakehitystään on tuettava.

Perusasiatkin jääneet tekemättä

- Kun lukee työkyvyttömyyseläkehakemuksiin liittyviä lausuntoja, huomaa heti, että perusasiat eli varhainen tunnistaminen ja tuen tarjoaminen ovat usein jääneet tekemättä. Ainoa hoito on ollut lääke ja 4-6 viikkoa sairauslomaa, sanoo ylilääkäri Tapio Ropponen Kuntien eläkevakuutuksesta.

Hänen mukaansa lausunnoista näkee myös, ettei hommaa ole oikein yritettykään ottaa hanskaan. Esimerkiksi masentuneen seurantaa ei ole usein järjestetty mitenkään.

Ropponen muistuttaa, että 80 prosenttia masennuspotilaista palaa töihin, jos työsuhde säilyy ja ammatillinen kuntoutus toimii.

Opas sopii myös esimiehille plarattavaksi. Esimiehen toivotaan ottavan ongelmat puheeksi mahdollisimman varhain, jotta niistä ei kasva laajemmin työyhteisöä kuormittavaa ristiriitaa.

Jos näitä ongelmia ei pystytä ratkaisemaan työpaikalla, on otettava yhteyttä työterveyshuoltoon, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri Helena Rossi Työterveyslaitokselta.

Kirjan oppeja on tarkoitus levittää koulutuskiertueella ensi syksynä. Silloin esimiehet ja työterveyshuollon ammattilaiset voivat kokeilla näitä työkaluja työpajoissa käytännön esimerkkien avulla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat