Mainos

Masa-Yardsille miljarditilaus

Kvaerner Masa-Yards on saanut tilauksen uudesta risteilyaluksesta. Carnival Corporationin tilauksen arvo on kaksi miljardia markkaa. Tilaus antaa työtä noin viidelle tuhannelle ihmiselle vuoden ajaksi. Puolet töistä teetetään kotimaisilla pk-yrityksillä. Risteilyalus rakennetaan Helsingin telakalla ja sen on määrä valmistua vuoteen 2002 mennessä.

Voyager of the Seas -aluksen rakentamista


Spirit-luokkaan kuuluvan aluksen tilauksen arvo on noin kaksi miljardia markkaa, kertoi pääjohtaja Martin Saarikangas. Alus valmistuu kesällä vuonna 2002.

Saarikankaan mukaan tilaus osoittaa, että risteilymaailma luottaa edelleen Kvaerner Masa-Yardsin taitoihin ja antaa uskoa yhtiön omistusjärjestelyjen pikaiselle ratkeamiselle.

-Olemme telakan omistusjärjestelyissä hyvin pitkällä loppumetreillä, sanoi Saarikangas. Neuvottelu-urakasta tuli hänen mukaansa kuitenkin maratonmatka.

Saarikangas piti todennäköisenä, että Masa-Yardsin kaupasta päätetään "hyvin pian". Hänen mukaansa palapeli on suurimmaksi osaksi koossa ja vain muutama pala on enää saatava paikoilleen.

Keskeinen ongelma järjestelyissä ovat olleet Kvaernerin noin 15 miljardin markan suuruiset takausvastuut. Niiden vuoksi Kvaerner on mukana uudessakin yhtiössä. Muut uudet omistajat ovat Saarikankaan mukaan suomalaisia ja ulkomaisia yrityksiä, kuten aiemmin on kerrottu.

Jäljellä on syksystä lähtien ollut vain yksi ratkaisumalli. Työn alla oleva omistajaratkaisu mahdollistaa Saarikankaan mukaan pääomavahvan yrityksen rakentamisen Masa-Yardsin uudeksi omistajaksi. Se taas on välttämätöntä, jotta telakkayhtiö voi kilpailla uusista tilauksista.

Masa-Yardsin tilauskanta on uuden tilauksen jälkeen noin 13 miljardia markkaa. Siitä jäljellä olevan työn arvo on noin 10 miljardia markkaa, totesi Saarikangas. Käytännössä yhtiöllä on nyt 200 prosentin työllisyys tilausten loppuun, sillä puolet työstä tehdään alihankkijoilla.

Välillisesti yhtiö työllistää yhteensä 3000 ihmistä, sanoi hän. Kvaernerin takausvastuut purkautuvat sitä mukaan, kun Masa-Yards toimittaa aluksia tilaajille. Takaukset päättyvät vuoden kuluttua viimeisestä toimituksesta takuuajan umpeutuessa. Helsingin telakalla tämä tarkoittaa kesää 2003 ja Turun telakalla syksyä 2002.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.