Martti Tiuri: Ympäristöpainotukset pielessä

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajan kansanedustaja Martti Tiurin (kok.) mielestä poliitikot painottavat ympäristöongelmia väärin. Torstaina julkistetussa kirjassaan Tulevaisuus on toisenlainen Tiuri sanoo poliitikkojen pitävän otsonikatoa ykkösongelmana ja ympäristötutkijoiden suurinta huolenaihetta ilmastonmuutosta vasta riskilistansa 10. sijalla.

Poliitikkojen kakkoshuolenaihe on radioaktiivisuus, kun taas ympäristötutkijat eivät siitä niin paljon välitä. Tiurin sanoikin kirjansa julkistamistilaisuudessa, että maapallo ei selviä ilmastonmuutoksen hillitsemisestä kuin rakentamalla uutta ydinvoimaa.

Saksan ja Ruotsin päätöksiä luopua ydinvoimasta pidetään Tiurin mielestä sadan vuoden päästä aivan hulluina. Vuodesta 1983 eduskunnassa olleen Tiurin mielestä politiikka onkin hullua. Tiuri julkisti kirjansa samana päivinä, kun kokoomus päätti nimetä ehdokkaakseen liikenneministeriksi kansanedustaja Kimmo Sasin. Liki 30 vuotta Teknillisen korkeakoulun radiotekniikan professorina toiminut Tiuri jäi jälleen vaille ministerinsalkkua. Gummeruksen kustantamassa kirjassaan Tiuri pohtii ympäristöongelmien lisäksi mm. tietoyhteiskunnan kehitystä. Tiuri otaksuu, että tietoyhteiskunnassa joka viides on insinööri, mutta Suomessa ei ole pystytty vastaamaan insinöörien kysynnän nopeaan kasvuun. Ongelma korostuu Suomessa, koska maa on kehityksen edelläkävijöitä.

Ilmastonmuutos voi pysäyttää Golfvirran

Ilmastonmuutosta koskevassa luvussa Tiuri arvioi, että Suomessa ilmaston lämpeneminen voisi olla eduksi, sillä merenpinnan nousukaan ei heti haittaa, koska maanpinta nousee vielä jääkauden jäljiltä. Lämpenemiseen liittyy kuitenkin riski, että Golfvirta Atlantilla pysähtyy.

-Tämä luonnon keskuslämmitysjärjestelmä lämmittää Pohjois-Eurooppaa merkittävästi. Jos se katkeaa, keskilämpötila laskee kuusi astetta eli lähelle Huippuvuorten ilmastoa, Tiuri kirjoittaa. Suurimpana ympäristöstä aiheutuvana terveyshaittana Tiuri pitää pienhiukkasia, joita syntyy mm. voimalaitosten polttaessa hiiltä, öljyä tai puuta sekä autonmoottoreissa. Pienhiukkaset mm. heikentävät keuhkojen toimintaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat