Mainos

Martin Saarikangas jättää Masa-Yardsin johdon

Norjalais-brittiläisen Kvaernerin Suomen telakoiden pääjohtaja Martin Saarikangas ilmoitti tänään eroavansa tehtävistään sen jälkeen, kun yhtiön telakoiden myynti ajautui umpikujaan.

Martin Saarikangas

Saarikangas jatkaa Kvaerner Masa-Yardsin pääjohtajana kunnes seuraaja on päässyt töihin. Ratkaisu on ymmärrettävä, sillä Saarikangas veti telakoiden vahvimpana ostajaehdokkaana pidettyä ryhmää. Siihen kuului myös yhtiön kaksi tärkeintä risteilijätilaajaa sekä joukko kansainvälisiä sijoittajia ja suomalaisia yrityksiä.
-Tietysti olen pettynyt, koska olen ponnistellut ratkaisun eteen, hän summasi suuren toimittajajoukon edessä tänään yhtiön Helsingin telakalla.

Syitä kauppojen hajoamiseen hän ei halunnut tarkemmin eritellä, mutta nosti suurimmaksi yksittäiseksi syyksi sen, että Suomessa rakenteilla olevien laivojen rahoitukseen on saatavissa selvästi vähemmän valtion tukea kuin kilpailijamaissa. Saarikangas ei kuitenkaan pistänyt kauppojen kaatumista valtion piikkiin.
-On 50 muuta syytä ja tämä yksi syy, hän huomautti. Saarikankaan mukaan takuiden nostaminen on välttämätöntä, jos laivojen rakentamisen Suomessa halutaan jatkuvan.

Vaikka Saarikangas vetäytyy pääjohtajan tehtävistä, hän jatkaa yhtiön hallituksessa. Hän kertoi tehneensä töitä telakkateollisuudessa yli 40 vuotta, joten "aika voi olla katsella jotakin muutakin".

"Telakoille työrauha"

Telakkahissi

Vaikka Saarikangas harmitteli käännettä, hänen mukaansa nyt tehty ratkaisu pistää Masa-Yardsin telakoiden myynti jäihin oli parempi kuin jatkuva julkinen keskustelu omistuspohjasta. Telakoilla tarvitaan työrauha. Saarikangas korosti, että ratkaisu tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä koko Kvaerner-ryhmän pääjohtajan Kjell E. Almskogin kanssa. Sen tarkemmin hän ei tätäkään asiaa ruotinut.

Joulukuussa julkistetun suunnitelman mukaisesti Suomen telakoilla keskitytään nyt toiminnan tehostamiseen. Kolmen vuoden ohjelmalla haetaan noin 200 miljoonan markan kustannussäästöjä. Kvaernerin Suomen telakat sijaitsevat Turussa, Helsingissä ja Piikkiössä. Niillä työskentelee yhteensä 4500 työntekijää. Lisäksi alihankinta tuo töitä noin 3500 ihmiselle. Kvaernerin muiden telakoiden myyntiä jatketaan.

Saarikangas arveli, ettei neuvotteluja Suomen telakoiden myynnistä aloiteta kovin nopeasti uudelleen. Niitä ehdittiin käydä noin vuosi.
-Tilanne on kuin lätkässä. Kun play off -ottelut on pelattu, seuraavat ovat edessä aikaisintaan ensi vuonna, jääkiekkomiehenä tunnettu Saarikangas muotoili. Hänen mielestään ei ole myöskään syytä epäillä, etteikö laivojen rakennus telakoilla jatkuisi viidenkin vuoden päästä, jos Suomessa niin halutaan.

Hän muistutti, että nyt telakoilla on tilauksia neljäksi vuodeksi eteenpäin. Sen suurille hovihankkijoille - Royal Caribbean Cruiselle ja Carnival Cruise Linesille - on vain tärkeää, että ne saavat haluamansa alukset kilpailukykyiseen hintaan ja ajallaan. Saarikankaan mukaan molemmat varustamot lähtevät siitä, että yhteistyö jatkuu. Lisäksi Saarikangas korosti, että risteilyalusten rakentaminen on nopeasti kasvavaa bisnestä: ala kasvaa 5-10 prosenttia vuodessa.
-Jos haluat varmistaa risteilylippusi ensi kesäksi, parasta kääntyä puoleeni, hän nauratti myös tiedotustilaisuudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.