Mainos

Marssikiista ei ratkennut Pohjois-Irlannissa

Britannian pääministeri ja Oranialaisveljeskunnan edustajat eivät tämänpäiväisessä tapaamisessaan onnistuneet ratkaisemaan Pohjois-Irlantia kiusaavaa marssikiistaa. Pääministeri Tony Blair ja veljeskunnan johto neuvottelivat viisi päivää jatkuneesta kiistasta Lontoossa.

Molemmat osapuolet lupasivat reilun tunnin kestäneiden neuvottelujen jälkeen pitää neuvottelukanavat avoinna. Pääministeri Blair kuitenkin toisti, ettei hän voi kumota viranomaisten asettamaa marssikieltoa.

Viranomaiset kielsivät protestanttista Oranialaisveljeskuntaa marssimasta katolisen alueen halki Portadownissa sunnuntaina järjestetyn perinnemarssin aikana. Veljeskunnan mukaan kielto loukkaa heidän oikeuksiaan ja sadat veljeskunnan jäsenet ovat leiriytyneet katolisen alueen lähelle odottamaan kiellon kumoamista ja tiesulkujen poistamista Garvaghy Roadin edestä.

Marssikielto on aiheuttanut väkivaltaisuuksia eri puolilla Pohjois-Irlantia. Kiistan on myös pelätty vahingoittavan Pohjois-Irlannin rauhanprosessia.

Oranialaisveljeskunnan edustajat sanoivat tänään, että he aikovat pysyä Garvaghy Roadin lähellä siihen saakka, kunnes veljeskunta pääsee marssimaan perinteistä reittiään pitkin. Oranialaisveljeskunnan Portadownin-loosin edustaja kuitenkin korosti, että väkivaltaiset levottomuudet pitää saada loppumaan.
-Yksikään tie ei ole ihmishenkien arvoinen eikä kenelläkään ole oikeutta tuhota toisten omaisuutta. Me hyväksymme vain rauhanomaisten protestikeinojen käytön, sanoi pastori William Bingham.

Pääministeri Blairin tiedottajan mukaan pääministeri saattaa jatkaa neuvotteluja veljeskunnan edustajien kanssa puhelimitse. Pääministeri on sitoutunut tekemään voitavansa kriisin ratkaisemiseksi ja on valmis tarvittaessa uusiin neuvotteluihin veljeskunnan kanssa.

Väkivallan pelätään pahenevan maanantaina, joka on tärkein Vilhelm Oranialaisen muistoksi järjestettävä vuosipäivä. Protestanttinen kuningas löi katolilaisten joukot 1600-luvun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.