Marsissa jälkiä vedestä

Marsista on löydetty selviä merkkejä veden vaikutuksista. Asiasta kertovat Pathfinder-luotaimen toiminnasta vastaavat tutkijat. Luotaimen Maahan välittämät näkymät ovat vauhdittamassa tulevaisuuden miehitettyä Mars-lentoa.

Oletukset Marsin pinnan aikoinaan peittäneestä vedestä ovat saaneet vahvistusta Pathfinder-luotaimen Ares Vallisin tasangolta välittämistä tuoreimmista kuvista.
Niissä näkyy tutkijoiden mukaan vesivirtojen kuljettamia pyöreitä kiviä, jotka ovat asettuneet samansuuntaisesti, muinaisen virran kuljettamina.
Myös tasangon lähistöllä olevalta Martianin kukkulalta on havaittu merkkejä veden eroosiosta.

Vesiteorian vahvistuminen on yksi lisäys Pathfinderin jo tässä tässä vaiheessa sensaatioksi kuvailtuun huikeaan retkeen. Pathfinderin Sojouner-mönkijän eilistä ensikosketusta Marsin pinnalle on jo verrattu Neil Armstrongin askeliin Kuussa.

Nasan tutkijat ovat antaneet lähistön kiville nimet työn helpottamiseksi. Mönkijä tukii ensin Kakkula-Billin, vuoroaan odottavat mm. Yogi ja Casper.

Seitsemän päivän aikana mönkijä liikkuu sentin sekuntivauhdilla noin jalkapallokentän kokoisella alueella analysoiden pinnan kostumusta ja etsien mahdollisia alkeellisen elämän merkkejä. Tiedot välittyvät Pathfinderin kautta maahan 20 minuutin viiveellä. Datan laatu on ollut erinomaista.

Pahtfinderin menestyksekkään Mars-lennon odotetaan nyt vauhdittavan miehitettyä lentoa. Nasan edustaja vihjaa tuoreessa Newsweek-lehdessä että Yhdysvaltain presidentille on esitettävänä konkreettisia laskelmia heti vuosituhannen vaihteessa. Vasta miehitetyn lennon odotetaan vastaavan lopullisesti kysymykseen, onko marsissa ollut elämää.

Nasan palvelin jumissa

Nasan ylläpitämiltä www-sivuilta on viime päivinä haettu niin paljon tietoa, että kaikille sitä ei ole herunut. Ruuhkan on aiheuttanut jurri Pathfinder-luotain, jonka välittämiä kuvia Nasan sivuilla on. Esimerkiksi viime lauantaina Nasan sivuilta tehtiin 100 miljoonaa hakupyyntöä.

NASA:n sivujen osoite on www.jpl.nasa.gov/mpfmir. Nasa on luvannut lisätä palvelimiensa kapasiteettia, jotta kaikki halukkaat saisivat sieltä tietoa. Tömäkämpien koneiden pitäisi pystyä välittämään 30 miljoonaa samanaikaista tiedonhakupyyntöä.
(AFP-MTV3/Heikki Lukinmaa)


Lue myös:

    Uusimmat