Marsin valloitus mahdollista jo nykytekniikalla

Touko-kesäkuussa kuusi ihmistä suljetaan moskovalaiseen teollisuushalliin rakennettuun tilaan, jossa he viettävät keskenään 1,5 vuotta eristettynä ulkomaailmasta. Venäjän ja Euroopan avaruusjärjestö ESA:n rahoittaman Mars 500 -projektin tarkoituksena on simuloida Marsin oloja ja testata pitkän eristysajan psykologisia vaikutuksia kandidaateille.

Matka kemiallisella rakettimoottorilla Marsiin kestää nykytekniikalla 1,5 vuotta, kertoo Mars 500 -projektiin perusteellisesti tutustunut tiedetoimittaja Jari Mäkinen.

- Haastavinta projektissa tulee olemaan psykologinen paine, se miten kestää viiden muun kanssa suljetussa ja muulta maailmalta eristetyssä tilassa 1,5 vuotta.

Mars 500 -projektin viimeiseen jaksoon osallistuu isompi joukko kandidaatteja, joista eristykseen valitaan 1,5 vuotta kestävän kokeen alkaessa touko-kesäkuun aikana kuusi osallistujaa.

Mäkisen mielestä ihmisen halulle valloittaa Mars on kolme pääsyytä.

- Ensimmäisenä varmasti ihmisen luontainen halu tutkia ympäristöään ja uusia paikkoja. Sitten on olemassa käytännölliset syyt, kuten se, että maapallo käy varmasti jossain vaiheessa ihmiskunnalle liian pieneksi. Luonnonvarojen osuutta ei voida myöskään aliarvioida, jos saisimme käyttöömme kokonaan uuden planeetan.

Suuri vapaaehtoisten joukko jäisi Marsiin loppuelämäkseen

Vaikka tekniikka Marsin valloitukseen on jo olemassa, liittyy miehitettyyn lentoon silti paljon haasteita ja avoimia kysymyksiä.

- Ensimmäinen kysymys on moottorin valinta, esimerkiksi ydinmoottorin käyttö leikkaisi 1,5 vuoden matkustusajan puoleen. Yksi haaste on myöskin turvallinen laskeutuminen sekä paluumatka Marsista Maahan.

Yhtenä vartenotettavana vaihtoehtona pidetään yksisuuntaista miehitettyä matkaa.

- Silloin astronautit jäisivät Marsiin loppuelämäkseen. Tämäntapaiseen kokeiluunkin on ilmoittautunut runsaasti vapaaehtoisia; tuleviksi Marsin asukkaiksi ovat halunneet muun muassa jotkin eläkkeelle jääneet astronautit, jotka ovat perustelleet halukkuuttaan sillä, ettei maasta löydy heille enää mielekästä tekemistä. Kyseessä ei tietystikään olisi kuolemantuomio sinne jääville, vaan olosuhteet siellä järjestettäisiin niin, että heidän olisi mm. mahdollista tuottaa happea ja kasvattaa ruokaa Marsissa.

Mäkinen pitää mahdollisena, mutta epätodennäiköisenä sitä, että Marsin valloitus johtaisi avaruuskilpailuun suurvaltojen välillä.

- Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Euroopan maat ovat olleet aktiivisia Mars-tutkimuksessaan, mutta kyseessä on niin kallis projekti, etten oikein usko kilpa-ajon syntymiseen.

Lue myös:

    Uusimmat