Mainos

Marsin menneisyyden uskotaan olleen vetinen

Marsin pinnalla on ollut vettä jopa miljoonien vuosien ajan, arvelevat amerikkalaistutkijat. Heidän mukaansa punainen planeetta oli pitkään jopa varsin suotuisa paikka elämän syntyä ajatellen.

Yhdysvaltalaisen Brownin yliopiston tutkijaryhmä perustaa väitteensä Mars Reconnaissance Orbiter -luotaimen lähettämiin tietoihin. Luotain on havainnut joka puolella Marsia verkkosilikaateiksi kutsuttuja savimineraaleja, jotka paljastavat, jos kiviaines on ollut tekemisissä veden kanssa.

Tällä perusteella tutkijat arvioivat, että Marsin pinnalla on ollut vettä noin 4,6-3,8 miljardia vuotta sitten. Löydöt vihjaavat myös, että vettä on esiintynyt jopa kilometrien syvyydessä, ja että planeetan lämpötilakin on ollut sopiva elämän synnylle.

-Mars ei ollut nykyinen kiehuva pata vaan suopea ja vesipitoinen pitkän aikaa, kertoo tutkimusryhmän vetäjä, professori John Mustard.

Toistaiseksi ei tiedetä, mitä Marsin merille tapahtui. Todennäköisenä pidetään, että planeetan ilmakehä oheni ja vesi karkasi höyrynä avaruuteen.

Mustardin ryhmän tutkimus on julkaistu Nature-lehdessä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.