Mainos

Marsilla ja Maalla paljon yhtäläisyyksiä

Teknisistä vaikeuksistaan toipunut Mars-mönkijä on toimittanut jälleen mielenkiintoista tutkimusmateriaalia Maahan.

Mönkijän viimeisimmät kiviaines-analyysit viittaavat yhä voimakkaammin Marsin ja Maan kamaroiden samankaltaisuuteen. Avaruusluotain Pathfinderin yhteydessä toimivan säähavainto-aseman keräämät tiedot puolestaan tukevat olettamusta, jonka mukaan Punaisen Planeetan kaasukehä sisältää vettä.

Mönkijää viime viikonloppuna vaivanneet tietokoneongelmat on voitettu, ja hetken yskähdellyt Pathfinder-projekti voi jatkaa voittokulkuaan.

Jo ensimmäinen mönkijän tekemät kiviaines-luotaus puhui yllättävää, mutta vakuuttavaa kieltään Marsin ja Maan kamaroiden samankaltaisuudesta. Nyt mönkijä on protonisäteilyttänyt järjestyksessä toisen kivenmurikan, joka on paljastunut koostumukseltaan vieläkin "Maanläheisemmäksi" kuin tutkimuskivi numero yksi.

Kakkosmurikan suuri magnesiumpitoisuus osoittaa sen alkukantaisemmaksi kahdesta kivestä. Ykköskivessähän oli nähtävissä selviä tuliperäisen toiminnan merkkejä.

Emoaluksen, avaruusluotain Pathfinderin, yhteydessä toimii myös säähavaintoasema. Sen maahan toimittamat tiedot ovat saaneet tutkijat arvelemaan, että pakkasen pureman Punaisen Planeetan kaasukehässä on vettä: lämpötilan on havaittu laskevan myöhäisillan ja varhaisaamun hetkinä hypäyksittäin, mikä voi tutkijoiden mukaan hyvinkin johtua veden tiivistymisestä sumuksi lähellä Marsin pintaa.
(MTV3/Pekka Karppinen)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.