Mainos

Mars-mönkijät juhlivat 5-vuotispäiviään

Kun Mars-mönkijät Spirit ja Opportunity laskeutuivat punaisen planeetan pinnalle viisi vuotta sitten, kukaan ei odottanut niiden selviävän edes yhtä vuotta. Mönkijöiden oli laskettu kestävän 90 päivää, mutta sen sijaan ne ovat ehtineet työskennellä lähes 20 kertaa pidempään.

Golfkärryn kokoiset mönkijät ovat auttaneet valottamaan Marsin historiaa. Kaksikko on vuoden 2004 jälkeen lähettänyt Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedemiehille 250000 kuvaa, minkä lisäksi mönkijät ovat kulkeneet yli 20 kilometrin matkan. Spirit on muun muassa löytänyt Marsin pinnasta kvartsia, minkä uskotaan todistavan planeetan ilmaston olleen joskus kostea.

Mönkijät ovat kokeneet myös vastoinkäymisiä. Vuonna 2007 Opportunity kamppaili marsilaisen hiekkamyrskyn kanssa ja sen aurinkovoimalla käyvä virtalähde lakkasi toimimasta. Myös Spirit on joutunut kärsimään pölystä, ja kolmas talvi Marsissa oli jäädä sen viimeiseksi.

Nasalla on veteraanimönkijöille yhä suuria suunnitelmia. Opportunity on parhaillaan matkalla tutkimaan suurta Endeavour-kraateria, kun taas Spirit vaeltaa vajaat 200 metriä etelään Goddard-kukkulalle.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.