Mars-luotain putosi mereen Chilen lähellä

Venäjän Mars-luotain syöksyi viime yönä mereen Chilen länsipuolella, ilmoittivat Yhdysvaltain ja Chilen viranomaiset. Yhdysvaltain Colorado Springsissä oleva avaruustutkimuskeskus sanoi luotaimen tulleen maan ilmakehään "jossain Chilen länsirannikolla" klo 3.30 (Suomen aikaa). Mereen putoamisen tarkkaa paikkaa ei määritelty.

Australian viranomaisen mukaan luotain putosi Pääsiäissaarten ja Chilen länsirannikon välille. Venäjä ei ole virallisesti ilmoittanut Chilelle onnettomuudesta. Chilen laivaston mukaan luotaimen kappaleiden etsintä on vaikeaa jollei mahdotonta. Meren syvyys alueella on on noin 6 000 metriä.

Asiantuntijoiden mukaan suurin osa luotaimesta paloi todennäköisesti maan ilmakehässä. Yhdysvaltain avaruustutkimuselin Nasa sanoi kuitenkin, että kaksi 50 kilon painoista osaa oli rakennettu kestämään törmäyksen Marsiin ja ne todennäköisesti syöksyivät mereen palasina. Kummassakin oli kaksi pientä plutoniumparistoa, joissa oli yhteensä 200 grammaa radioaktiivista ainetta.

Venäjän viranomaisten mukaan ne oli kuitenkin suunniteltu kestämään kovaa kuumuutta. Yhdysvaltain viranomaiset uskovatkin, että paristot säilyivät ehjinä ja ovat nyt meren pohjassa.

Mars-luotain laukaistiin avaruuteen Kazakstanista lauantaina. Sen kantoraketti petti kuitenkin, ja se jäi kiertämään maata. Aluksi luotain näytti tulevan maan ilmakehään Australian yläpuolella, ja Australiassa valmistauduttiin kuumeisesti sen maahansyöksyyn. Myöhemmin sen todettiin pudonneen Chilen rannikon ulkopuolella.

Luotaimen oli määrä laskeutua Marsiin 21. syyskuuta ensi vuonna. Yhdysvaltain on määrä laukaista uusi luotain Marsia kohti 2. joulukuuta. Toinen amerikkalainen Mars-luotain lähti matkaan aiemmin tässä kuussa.

Vaikeudet kasaantuvat Venäjän avaruusohjelmassa

Mars-luotaimen syöksyminen Tyyneen valtamereen on vakava isku jo ennestään suunnattomissa vaikeuksissa kamppailevalle Venäjän avaruusteollisuudelle. Joidenkin mielestä epäonnistuminen saattoi jopa johtua avaruusohjelman talousongelmista.

Avaruusohjelman saamat julkiset varat ovat Venäjällä edelleen huomattavat, joskin ne ovat supistuneet Neuvostoliiton ajoilta, jolloin avaruuskilpailussa Yhdysvaltojen kanssa ei säästelty. Kaupallisten satelliittien kuljetusmaksut eivät riitä täyttämään syntynyttä aukkoa. Kilpailu näyttää nyt hävityltä, varsinkin kun Yhdysvallat laukaisi onnistuneesti luotaimen Marsiin aiemmin tässä kuussa.

Venäjällä epäonnisen Mars-96-luotaimen laukaiseminen viivästyi kaksi vuotta rahoitusongelmien vuoksi. Kuvaavaa on, että Laveshikin instituutissa Mars-rakettia rakentaneet asiantuntijat eivät olleen raketin laukaisuhetkellä saaneet palkkaa kolmeen kuukauteen.

Venäjän avaruusohjelma toki myös tuottaa rahaa. Ulkomaat maksavat kymmenen vuotta maata kiertäneen Mir-avaruusaseman ja Venäjän ylläpitämän, joskin Kazakstanissa sijaitsevan, Baikonurin laukaisualustan käytöstä. Ongelmana kuitenkin on, että vain osa rahoista palaa takaisin avaruusohjelman käyttöön.

Lisäksi Mir-varauusaseman käyttöikä alkaa olla lopussa. Huoltolennot avaruusasemalle ovat myöhästelleet rahapulan takia, mikä on johtanut niinkin arkipäiväiseen - mutta painottomassa tilassa varmasti vakavaan - ongelmaan kuin käymälöiden täyttymiseen.
(STT-Reuter-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat