Mainos

Mars-luotain edelleen hiljaa

Eurooppalaiseen Beagle 2 -avaruusluotaimeen ei ole vieläkään saatu yhteyttä.

Euroopan avaruusjärjestö on ilmoittanut, että tämänpäiväiset yritykset ottaa yhteyttä Beagle 2-luotaimeen ovat epäonnistuneet. Yrityksiä on tehty nyt yhteensä viisi.

Yhteyden puuttuminen ei merkitse tiedemiesten mukaan välttämättä sitä, että luotain olisi tuhoutunut laskussa. Sen antenni on myös voinut vioittua tai osoittaa väärään suuntaan.

Yhteyttä luotaimeen on yritetty saada Britanniassa sijaitsevan suuren radioteleskoopin ja Marsia kiertävän amerikkalaisen Mars Odyssey -luotaimen avulla. Tammikuun 4. päivän jälkeen yhteyttä voidaan yrittää myös Beaglen emoaluksen, Marsia kiertävän Mars Express -luotaimen välityksellä. Seuraavan kerran tutkijat aikovat yrittää yhteyttä radioteleskoopilla varhain huomenna.

Noin 33-kiloinen brittivalmisteinen Beagle-luotain sisältää minikokoisen laboratorion, joka on ohjelmoitu etsimään merkkejä elämästä planeetan pinnalla. Luotaimessa on myös suomalaista tekniikkaa.

Aikaisemmista 11 Marsiin lähetetystä luotaimesta vain kolme on selvinnyt matkasta. Arvioiden mukaan noin kaksi kolmasosaa Venäjän ja Yhdysvaltain Mars-operaatiosta on ollut joko täydellisiä tai osittaisia epäonnistumisia.

300 miljoonaa euroa maksanut Beagle 2 on toteutettu täysin eurooppalaisin voimin.

Mikäli yhteydenottamisessa onnistutaan, tutkijat kuulevat luotaimen lähettävän tunnussignaaliaan: popyhtye Blurin säveltämää melodiaa.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.