Mainos

Mars-luotaimen lento jäi lyhyeksi

Eilisiltana laukaistu Mars-luotain on juuttunut maan kiertoradalle. Venäläistiedemiesten mukaan ei ole enää juuri toivoa siitä, että luotain pääsisi Marsiin.

Epäonnistumisen syynä on ilmeisesti kantorakettien vajaatoiminta. Ne toimivat vain 20 sekunnin ajan, kun niiden olisi pitänyt toimia kolme minuuttia. Kantorakettien tehtävänä oli singota alus oikealle lentoradalle. Venäläisasiantuntijat tekevät yhä työtä saadakseen luotaimen radalleen, mutta hyvin vähän on luultavasti enää tehtävissä, kertoi maan avaruusviranomaisten edustaja tänä aamuna.

Lennonvalvomo menetti kosketuksen luotaimeen. Tiedemiesten tärkein tavoite on saada kosketus takaisin, jotta kantoraketit voitaisiin laukaista uudelleen. Tällä tavalla luotaimella voitaisiin tehdä kokeita avaruudessa, vaikka lennon määränpää lipuisikin käsistä. Ellei luotainta saada hallintaan, se saattaa palaa maan ilmakehässä lähipäivien aikana.

Moskovan kaiku -radion lainaamien asiantuntijoiden mukaan luotain palaa ilmakehässä todennäköisesti huomenna. Kansainvälinen Mars-luotain laukaistiin onnistuneesti Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista lauantaina kello 22.48 Suomen aikaa.

Mars-tutkimukseen osallistuu kaikkiaan 22 maata. Luotain kuljettaa mukanaan myös suomalaisia tutkimuslaitteita. Luotaimen oli määrä päästä Marsia kiertävälle radalle ensi vuoden syyskuussa.
(STT-AFP-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.