Mainos

Marraskuu tuo toivoa talvesta myös etelässä

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki kertoo talven ystäville ilouutisia: jopa Helsingissä päästään loppuviikolla talvisiin tunnelmiin. Talvi tosin on kimurantti asia myös säätietojen ammattilaiselle.

- Ensinnäkin talven määrittely voi olla moninainen. Meille Ilmatieteen laitoksella se tarkoittaa, että lämpötila laskee pysyvästi nollan alapuolelle.

Määritelmän mukaan pohjoisessa talvi on alkanut, mutta etelässä ei "termistä talvea" vielä julisteta startanneeksi.

- Eilen oli Helsingissäkin mittari alle nollan, mutta sitä ennen oli monta lämpimämpää päivää. Talvista on joka tapauksessa Helsingissäkin, ja lähipäivät ovat kylmiä.

Pääseekö koko Suomessa pulkkamäkeen?

Niinimäki arvioi, että tänään satanut lumi näyttäisi pysyvän maassa ainakin muutaman päivän, kenties tämän viikon.

- Tämän alkuviikon aikana sadealue liikkuu maan yli pohjoiseen ja itään. Loppuviikosta tulee korkeapaineen alue, joka tuo mukanaan pakkasta ja poutaista säätä.

- Ainakin marraskuun kolmannelle viikolle voisi jatkua tämä korkeapaineinen sää, eli käytännössä talviaika. Siitä eteenpäin on vaikea sanoa mitään.

Vuodenaikojen vaihtumiset ovat aina meteorologeille haastavia.

- Saattaa tulla äkillisiä suuria muutoksia, joita on vaikea ennustaa.

Pääseekö koko Suomessa pulkkamäkeen?

- Ainakin länsi- ja luoteisrannikolla näyttäisi olevan lumetonta. Ihan hirveästi ei Helsingissäkään lunta taida olla tulossa, joten vähän heikosti se pulkka tietysti luistaa, Niinimäki pahoittelee.

- Kemi-Kuhmo- linjan pohjoispuolella lunta on selvästi enemmän, paikoin jopa 20 senttiä.

Entä se joulu?

Joka vuosi toivotaan valkoista joulua, ja Ilmatieteen laitoksen mukaan kahdeksan kertaa kymmenestä toive toteutuukin. Tästä vuodesta ei vielä uskalla sanoa juuta eikä jaata, sanoo Niinimäki.

- Joulun lumisuutta ei tilastojen valossa vielä pysty ennustamaan. Viime vuosina valkoisuutta on toki niukasti ollut tarjolla, joten jännitys säilyy loppuun asti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.