Mainos

Marraskuu oli etelässä harvinaisen lämmin

Marraskuu oli sateinen ja lauha, maan eteläosassa ja länsirannikolla jopa harvinaisen lämmin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna syksy oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun keskilämpötila vaihteli maan lounaisimman osan vajaasta 5 asteesta Luoteis-Lapin vajaaseen -7 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli tavanomaista korkeampi muualla paitsi Länsi- ja Keski-Lapissa. Maan eteläosassa ja länsirannikolla keskilämpötila oli jopa harvinaisen korkea eli näin lämmin marraskuu on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Kuukauden korkein lämpötila, 11,1 astetta, mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla 16. marraskuuta ja alin lämpötila, -28,6 astetta Muoniossa 30. marraskuuta.

Maan keskiosassa harvinaisen sateista

Suurimmassa osassa maata oli marraskuussa tavanomaista sateisempaa, mutta maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa oli jopa harvinaisen sateista.

Kuukauden lopussa lunta oli Etelä-Karjalasta Pohjanmaan rannikolle ulottuvan vyöhykkeen pohjoispuolella. Lumialue oli tavanomaista pienempi, sillä keskimäärin marraskuun lopussa lunta on koko maassa lounaissaaristoa ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Eniten lunta oli Käsivarren Lapissa. Enontekiön Kilpisjärvellä lunta oli jopa 83 senttimetriä, joka lähentelee marraskuun lumensyvyysennätystä.

Myrskypäiviä oli merialueilla kuukauden aikana kuusi, kun niitä on marraskuussa keskimäärin 3,6. Laajin myrsky oli 17. marraskuuta Suomea riepotellut Eino-myrsky, joka koetteli erityisesti maan keski- ja itäosaa. Ennen marraskuuta myrskypäiviä on ollut tänä vuonna keskimääräistä vähemmän.

Syksy tavanomaista lämpimämpi

Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna syksy oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Syyskuukausien eli syys-marraskuun keskilämpötila oli korkein maan lounaisimmassa osassa, missä se oli noin kahdeksan astetta. 2000-luvulla tätä lämpimämpi syksy on koettu vuosina 2000, 2005, 2006 ja 2011.

Terminen syksy alkoi koko maassa syyskuun 20. päivän tienoilla, mikä on Lapissa kuukauden verran tavanomaista myöhemmin. Maan eteläosassa terminen syksy alkoi lähellä tavanomaista.

Terminen talvi alkoi Lapissa lokakuun puolivälissä eli melko tavanomaiseen aikaan. Maan keskiosassa terminen talvi alkoi marraskuun lopussa, mikä on tavanomaista myöhemmin. Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan alapuolella.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.