Mainos

Marokon naisten asema vahvistumassa

Uusi laki korostaa aviopuolisoiden tasa-arvoisuutta hylkää periaatteen vaimon kuuliaisuudesta miehelle.

Marokon parlamentin ylähuone, senaatti, on hyväksynyt yksimielisesti uuden perhelain, joka parantaa naisten asemaa. Laki voi siten tulla voimaan. Laki korostaa aviopuolisoiden tasa-arvoisuutta oikeuksien ja velvollisuuksien osalta ja hylkää periaatteen vaimon kuuliaisuudesta miehelle.

Tyttöjen avioitumisikä nostettiin 15:stä 18:aan vuoteen. Laki rajoittaa jyrkästi miehen moniavioisuutta ja oikeutta avioeroon. Mies voi ottaa toisen vaimon vasta kun ensimmäinen vaimo hakee perustellusti avioeroa.

Nainen voi kuitenkin ennen avioliittoa solmia avioehtosopimuksen sekä sopimuksen, joka estää miestä ottamasta toista vaimoa avioliiton ollessa voimassa. Nainen saa oikeuden lapsiinsa, ja avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset saavat oikeuden tietää isästään.

Lain noudattamista valvovat erityiset perhetuomioistuimet. Uusi laki korvaa tähänastisen perhelain, joka naisjärjestöjen mukaan pakotti naiset eliniäksi miehen alaisuuteen.

Lain tärkein puolestapuhuja kuningas Mohammed VI on korostanut, että uusi laki on islaminuskon mukainen. Marokon nykyaikaistajana pidetty kuningas on usein julkisesti vaatinut naisten aseman parantamista tultuaan valtaan vuonna 1999.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.