Mainos

Marokon kuningas juhli häitään

Tuhannet marokkolaiset juhlivat tänään jo toista päivää maan kuninkaan Mohammed VI häitä, joita ei varjostanut edes Marokon ja Espanjan loppuviikolla puhjennut kiista pikkuruisesta Perejilin saaresta.

Koskaan aiemmin ei islamilaisen Marokon kuningas ole edes ilmoittanut häistään saati juhlinut niitä julkisesti, joten tällä kertaa valmistelut olivat mahtavat. Väkeä kerääntyi pääkaupunki Rabatiin kaikkialta maasta ja kansa toi morsiusparille perinteisiä lahjoja kuten taateleita ja hennaa.

Kolmipäiväisen juhlan aikana Rabatin kadut olivat täynnä kukkia ja eilisiltana kaduilla juhlittiin yöhön asti. Marokon valtiollinen televisio näytti musiikki- ja tanssiesityksiä sekä ilotulituksia suorana lähetyksenä puolitoista tuntia. Eilisiltana 38-vuotias sulhanen piti miesvierailleen vastaanoton Shkiratin palatsissa, jonka ulkopuolella kansa vartosi nähdäkseen vilahduksen 24-vuotiaasta morsiosta, tietokoneinsinööri Salma Benannista. Hääjuhliin osallistui myös joukko silmäätekeviä, joiden joukossa olivat Yhdysvaltain edellinen presidentti Bill Clinton Chelsea-tyttärineen. Juhlan kunniaksi kuningas armahti 8425 vankia ja lievensi tuhansien muiden tuomioita.

Vallankumous marokkolaisnaisille


Juhlimalla häitään julkisesti Mohammed VI katkaisi vuosisataisen perinteen, jonka mukaan maan ensimmäisellä naisella ei ole minkäänlaista erityisasemaa, eikä häntä käytännössä edes ole. Tällä kertaa morsianta ei vain nimetty, vaan hänestä julkaistiin kuvia ja hänen ilmoitettiin saaneen tittelin "hänen kuninkaallinen korkeutensa", joskaan ei kuningattaren virkaa.

Nostamalla vaimonsa julkisesti rinnalleen Mohammedin on ymmärretty tukevan naisten asemaa Marokossa yleisemminkin. La Vie Economique -lehden tekemän kyselyn mukaan jo pelkästään se, että kuningas ilmoitti menneensä naimisiin, oli jo sinänsä vallankumouksellista. Kyselyyn vastanneista naisista 94 prosenttia oli sitä mieltä, että Mohammedin häistä alkaa Marokon naisille uusi aikakausi. Mohammed VI nai Salmansa jo alkuvuonna, mutta lykkäsi häiden viettoa osoittaakseen sympatiaansa Lähi-idän kärsiville palestiinalaisille.

(STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.