Mainos

Marokkolaistytön huivi kuumentaa tunteita Espanjassa

Tytön koulu kielsi tältä huivin käytön, mutta pyörsi nopeasti määräyksensä. Asiasta on syntynyt poliittinen kohu Espanjassa.

Kataloniassa koulua käyvä Shaima Saidani, 9, ei varmastikaan vielä kesällä uskonut, että hänen päänsä nousisi koko Espanjan puheenaiheeksi. Tai tarkemmin sanottuna huivi, jolla Shaimalla on tapana peittää hiuksensa mennessään kouluun.

Shaima on elänyt suuren osan elämästään Marokossa isoäitinsä kanssa. Marokosta on peräisin myös hänen uskonnollinen kasvatuksensa, jonka mukaan naisten ja tyttöjen on peitettävä hiuksena huivilla, hijabilla.

Shaiman koulu Geronassa kielsi kuitenkin huivin käytön vedoten koulun sääntöihin ja lääkäriksi halajavan tytön koulunkäynti keskeytyi. Koulu kuitenkin pyörsi määräyksen pian ja Shaima saattoi palata kouluun. Tiedotusvälineet olivat kuitenkin jo saaneet vihiä asiasta ja äkkiä kaikilla tuntui olevan mielipide siitä, mitä Shaiman on pidettävä tai jätettävä pitämättä päässään.

Pääministeri Jose Luis Rodriguez Zapateron hallitus teki heti selväksi, että se ei ole halukas kieltämään huiveja valtion kouluissa. Sen sijaan oppositiossa oleva keskustaoikeistolainen PP-puolue ja Katalonian alueellinen CiU-puolue olivat valmiita viskaamaan pääkappaleet romukoppaan.

"Haluan olla samanlainen kuin muut"

- Kaikkien, jotka asuvat Espanjassa, on kunnioitettava maamme lakeja ja arvoja, vaati PP:n johtaja Mariano Rajoy viime viikolla. Kommunistinen Yhdistynyt vasemmisto -puolue meni vielä pitemmälle haluten Espanjaan Ranskan mallia. Ranskassa huivit on kielletty lailla valtion kouluissa.

Vaikka Shaiman tapaus onkin noussut Espanjassa lehtien pääaiheeksi, eivät tutkijat usko asian jaksavan kiinnostaa enää kovin pitkään.

- Niin kauan kuin kyse on vain huivista, joka on aika vähäinen symboli, ongelmia tuskin syntyy. Täytyy toki muistaa, että vielä 30 vuotta sitten Espanjassakin lähes kaikki naiset käyttivät shaaleja, muistutti Madridin Complutensen yliopiston sosiologian professori Fermin Bouza.

Shaima itse ei ymmärrä koko kohua:

- Haluan vain olla samanlainen kuin kaikki muutkin tytöt. Eihän minun huivini satuta ketään, Shaima sanoo ujosti.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.