Mainos

Marokko ja Espanja sopivat kiistan Perejilin saaresta

Espanja ja Marokko ovat sopineet kiistansa asumattomasta Perejilin saaresta.

Marokon ja Espanjan ulkoministerit Mohamed Benaissa ja Ana Palacio ovat sopineet Rabatissa Marokossa maiden välisen kiistan Perejilin saaresta Marokon rannikolla. Kiista Marokon rannikolla sijaitsevasta saaresta puhkesi lähes kaksi viikkoa sitten.

Ministerit vahvistivat Rabatissa Marokossa virallisesti Yhdysvaltain välityksellä viikonvaihteessa syntyneen sopimuksen saaren aseman palauttamisesta tilanteeseen, joka vallitsi ennen heinäkuun alkua. Benaissa ja Palacio tapaavat syyskuussa uudelleen Madridissa, sanottiin yhteisessä julkilausumassa.

Neuvottelujen asialistalla oli Espanjan suurlähetystön edustajan mukaan vain kaksi kysymystä: Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin esittelemän sopimuksen toimeenpano ja jatkokeskusteluista sopiminen. Espanja oli jo etukäteen ilmoittanut suostuvansa neuvottelemaan pelkästään Perejilistä eikä kahdesta muusta Marokon rannikolla olevasta sille kuuluvasta erillisalueesta, Ceutasta ja Melillasta.

- Tämän tapaamisen tarkoituksena on keskustella vain Perejilin saaresta, sanoi Espanjan varapääministeri Mariano Rajoy espanjalaiselle radioasemalle.

- Siinä tapauksessa - ja olen vakuuttunut siitä, ettei niin käy - että asialistaan halutaan liittää muita asioita, me kieltäydymme, Rajoy jatkoi.

Marokko ei ole salannut haluaan keskustella myös Ceutan ja Melillan asemasta, mutta ei ole vaatinut asian ottamista esiin heti. Espanja on kuitenkin johdonmukaisesti kieltäytynyt neuvottelemasta näiden vuosisataisten alueidensa asemasta. Marokkolainen hallitusta myötäilevä L'Opinion -lehti kirjoitti, marokkolaisten yleistä mielipidettä heijastaen, että Marokon ja Espanjan kahdenvälisissä neuvotteluissa on käsiteltävä kaikkia maiden välisiä ongelmia ja ennen kaikkea Ceutan ja Melillan kysymystä.

Tilanne rauhoittui toistaiseksi

Espanja veti lauantaina joukkonsa Perejilin saarelta Yhdysvaltain välityksellä syntyneen sopimuksen nojalla. Espanjalaiset valiojoukot olivat kolme päivää aiemmin laukausta ampumatta karkottaneet marokkolaissotilaat saarelta, jonne nämä olivat tulleet 11. heinäkuuta Marokon mukaan valvontatehtäviin salakuljetuksen estämiseksi.

Kolmentoista hehtaarin Perejlin saari sijaitsee runsaan kivenheiton päässä Marokon rannikolta. Marokko pitää viikonvaihteessa syntyneestä sopimuksesta huolimatta saarta omanaan ja kutsuu sitä Leilaksi. Tilanne itse saarella on nyt kuin ennen koko kiistan puhkeamista: pienellä kivisellä saarella on vain muutama vuohi järsimässä kitukasvuista ruohoa.

Gibraltar-neuvottelut syyskuussa

Espanjan ulkoministeriö ilmoitti tänään, että Espanjan ja Britannian neuvottelut kiistellystä Gibraltarin alueesta jatkuvat syyskuussa.

Maiden ulkoministerien piti tavata tänään Brysselissä, mutta Britannian ulkoministeri Jack Straw ei voinut Perejilin kiistan vuoksi tavata espanjalaista virkasisartaan Palaciota. Espanja luovutti Gibraltarin Britannialle vuonna 1713.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.