Märkyys vie kolmanneksen viljasadosta

Sateet ovat pilanneet noin kolmanneksen viljasadosta. Toistuvat sadekuurot ovat keskyttäneet sadonkorjuun monin paikoin, ja vielä pelloilla olevan viljan laatu heikkenee päivä päivältä. Maaseutukeskusten Liitto arvioi, että valtaosa leipäviljasta joudutaan tulevana talvena tuomaan ulkomailta.

Vilja

Porvoolaisen Erik Oljemarkin puimuri seisoi tänään toimettomana - siitä piti huolen kymmenen millimetrin sade aamulla.

- Aika mutkikasta on ollut kun joka toinen päivä on satanut. Just kun se on kuivunut, on tullut seuraava sadekuuro. Muistaakseni tämä yksi vaikeimmista syksyistä mitä on ollut, pohtii maanviljelijä Erik Oljemark.

Tilanne on sama valtaosassa Suomea. Pellot ovat niin märkiä, etteivät ne kestä puimureita, ja osa viljasta on lakoontunut.

Nyt puinnilla alkaisi jo olla kiire - itänyt syysvehnä on monin paikoin jo täysin käyttökelvotonta.

Jollei pitkä poutajakso ala saman tien, valtaosa leipäviljasta tuodaan ensi talvena ulkomailta. Maaseutukeskusten liitto laskee, että koko maan viljasadosta lähes kolmannes on sateisen kesän vuoksi pilalla.

Suurimmat satomenetykset koetaan kaikkein viljavimmilla alueilla - Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Lähimpänä normaalisatoa ollaan Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Lapissa.

- Jos se näin jatkuu niin kyllähän se on aika masentavaa, ei voi muuta sanoa. Masentavaa on myös se, että viljanostajien antamat hinnat ovat laskeneet melkein 20 prosenttia edellisvuodesta. Se on aika hirveää, Oljemark sanoo.

Oljemarkilla turvana ovat perunat ja juurikkaat, mutta useimmilla viljatiloilla huono sato jättää viljelijän palkatta. Maataloustuet kattavat yleensä vain muuttuvat kulut kuten siemenet ja lannoitteet.

Katokorvauksia taas maksetaan vasta, jos menetykset nousevat yli 30 prosenttiin normaalisadosta. Nyt monet viljelijät jäävät juuri ja juuri tämän rajan alle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat