Markus järkyttyi kuumasta, seisovasta ilmasta sairaalassa – lahjoitti seuraavana päivänä 50 tuuletinta osastolle: "Ei se ollut kivaa terveellekään, niin mitä se sitten on, kun on sairas?"

Salolainen yrittäjä Markus Pettersson oli viime viikon torstaina Salon sairaalassa katsomassa läheistään, ja järkyttyi osaston helteisestä ilmasta. 

Pettersson vieraili osastolla ystävänsä neljän hengen huoneessa noin seitsemän aikaan illalla. Hänen mukaansa ilma huoneessa oli kuin olisi seinään kävellyt.

– Siellä ilma oli täysin pysähtynyt, ja ihan uskomattoman kuuma, Pettersson kuvailee. 

– Ei se ollut kivaa terveellekään, niin mitä se sitten on, kun on vähän sairas?

Pettersson kertoo, että huoneissa oli yksittäisiä tuulettimia, jotka eivät selkeästi olleet riittäviä. Hän sanoo jutelleensa osaston henkilökunnan kanssa ja ihmetelleensä, miksei asialle tehdä mitään. Hänelle kerrottiin, että asia on tiedossa, mutta lisäviilennystä ei ole niin nopeasti saatu hankittua. Hän päätti ryhtyä toimeen itse. 

– Ajattelin, että ei se voi olla niin vaikeaa vähän helpottaa sitä [tilannetta], Pettersson kertoo. 

Osti tuulettimia lähes tonnilla

Hän soitteli seuraavana aamuna aluksi salolaisille yrityksille, jotta saisi ostettua tuulettimia. Paikallisilta yrityksillä ei ollut mahdollisuutta toimittaa suuria määriä tuotetta niin nopeasti, mutta lopulta helsinkiläinen tavatarataloketju lupasi pakata 50 tuuletinta Petterssonille valmiiksi.

Tuulettimet maksoivat yli 800 euroa, ja Pettersson maksoi ne omasta pussistaan. Hän ajoi sairaalalle ja luovutti tuulettimet osastolle perjantai-iltapäivällä.

Pettersson julkaisi tapahtuneesta Facebook-päivityksen, koska oli ihmeissään, miksei potilaiden tilannetta ole helpotettu julkisin varoin, ja asiaan puututtu nopeammin.

– Jos jo tuommoisella asialla [tuulettimilla] saa monet ihmiset vähänkin siedettävämpiin oloihin, niin pitäisi onnistua ilman ongelmia, Pettersson ihmettelee.

– Ehkä nuo asiat pitäisi pystyä tässä maassa vähän helpommin hoitamaan.

Sairaala on menossa remonttiin

Tyksin Salon sairaalasta kerrotaan, että lisätuulettimet otettiin kiitollisina vastaan.

Ylihoitaja Leena Rantanen sanoo, että kesä on muutoin mennyt sairaalassa hyvin, mutta viime viikkolla ilmastointi ei enää pysynyt perässä helteiden kohotessa erittäin korkeisiin asteisiin. Salossa mitattiin viime torstaina 28,6 celsiusastetta.

Rantasen mukaan Salon sairaalassa on kaksi osaa, uusi ja vanha. Tämä helteinen osasto oli vanhalla puolella, jossa on myös vanhempi, tehottomampi ilmastointijärjestelmä. 

Salon sairaalassa on jo alkanut remontti, ja sen yhteydessä myös vanhempi puoli peruskorjataan täysin. Rantalan mukaan ilmastointi on mukana uudistuksissa.

Rantalan mukaan aikaisemmin kesällä lämpötilat ovat pysyneet siedettävinä, eikä osastolla ole ylitäyttöä, joka pahentaisi kuumuutta.

Petterssonin tekemästä lahjoituksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja