Markun ärtymys ei ollutkaan työstressiä vaan muistisairaus: Hyvämuistisen miehen elämä meni täysin uusiksi

Markku Uusitalo alkoi unohdella asioita ja tarvitsi kaikkeen muistilappuja, että elämä sujuisi. Mies havahtui siihen, että asiat eivät ole kunnossa, kun hän muuttui ärtyneeksi. Pienimmätkin asiat saivat harmistumaan.

Markun vaimo Merja Uusitalo pohtii miehensä vierellä, milloin ensimmäiset merkit alkavasta Alzheimerin taudista tulivat esiin.

– Markusta tuli riitaa haastava ja ärtynyt. Pienetkään hommat eivät enää oikein ottaneet onnistuakseen. Jotain remonttijuttujakin hän yritti tehdä ja se suututti kauheasti, kun ne eivät menneetkään enää ihan putkeen. Persoonallisuus siinä muuttui, Merja sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Merja Uusitalo kertoo ajatelleensa ensin, että työstressi painaa miestä ja sen vuoksi äksyillään. Kuitenkin takana oli huoli siitä, että onko kyseessä jotain muutakin.

– Passitin Markun työterveyshuoltoon josta tuli lähete eteenpäin. Tutkimuksissa käytiin, mutta senkin jälkeen Markku oli vielä vuosia töissä.

Lappuja ja vihkoja

Vaimo kertoo, että lääkkeet tasasivat mieltä ja muistilaput sekä vihkoset auttoivat muistamaan asioita.

– Ennen hän muisti kaiken ulkoa eikä tehnyt mitään muistiinpanoja mistään. Miehen muisti pelasi paremmin kuin monella muulla. Nyt hän joutui opettelemaan uudenlaisia tapoja. Oli kauhean haastavaa opetella, miten kirjoitat vihkoon tai lapulle tilauksia työpaikalla.

Merja Uusitalo sanoo, että tauti havaittiin suhteellisen alkuvaiheessa. Vaimo kertoo, että lääkitystä ei olisi aloitettu, jos hän ei olisi ollut tutkimuksissa mukana ja patistanut lääkäriä.

– Oma aktiivisuus ja oma tietämys olivat hyvästä. Moneen kertaan olen sanonut, että kaikilla Maija Meikäläisillä ja vaimoilla ei ole tietämystä siitä, miten uusimmat ajatukset jostakin menevät.

Markku on sairastanut tautia jo yhdeksän vuotta. Alzheimer on edennyt hitaasti. Alaspäin mennään, mutta verkkaisesti.

Markku toimii Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksessä kokemusasiantuntijana. Se on tuonut elämään sisältöä varsinaisen työuran loputtua.

– On hirveän tärkeätä, että aktiivisella miehellä, jolle työpaikan menettäminen oli tosi kova paikka, on tullut tilalle tämmöistä toimintaa, vaimo sanoo.

Markku täyttää joulun aikaan 70. Sairaus todettiin miehen ollessa hieman päälle kuusikymppinen. Merja sanoo tavanneensa muistisairaita sairaanhoitajan työssään.

– Surullista on, kun melkein heti diagnoosin saamisen jälkeen ollaan jo laitoshoidossa.

Huijaa itseäänkin

Muistisairas kykenee hyvinkin huijaamaan lähipiiriään. Keksitään selityksiä muistin pätkimiselle tai metsään eksymisille.

– On hankalaa, kun omaiset eivät saa ihmistä tutkimuksiin. Hän on kertakaikkiaan sitä mieltä, ettei mitään vikaa ole. Siitä sitten suututaan, Merja Uusitalo sanoo.

Merja on pitkän linjan terveydenhuollon ammattilainen. Kuitenkin diagnoosi miehen muistisairaudesta järkytti vaimoakin.

– Onneksi silloin oli työyhteisössä muistikoordinaattori ja hyvä geriatri, jotka tukivat minua siinä kun se itku tuli.

Elämä uusiksi

Merjalla ja Markulla oli ollut suunnitelmissa jäädä eläkkeelle yhtä aikaa. Markku olisi ollut töissä hieman pidempään kuin nuorempi Merja.

– Niin ne suunnitelmat aikalailla sillä siinä romuttuivat. Aika moni varmasti ajattelee, että sitten kun ollaan eläkkeellä, niin matkustella elellään ja nautitaan.

Markulla on paljon järjestettyä aktiviteettia. Liikuntaa ja Muistiyhdistyksen asioita. Töistä mies laitettiin pihalle 65-vuotiaana. Merja kertoo, että se olisi voinut mennä kauniimminkin. Markulle vain sanottiin, että et enää pärjää. Mies itse olisi halunnut jatkaa työelämässä.

Kotona menee hyvin

Merja sanoo, että Markku pärjää kotona hyvin. Hän itse on vielä vuosia työelämässä. Yksinäisenä Markku olisi suuremmissa ongelmissa.

– Jäisi moni asia hoitamatta. Olen aina patistamassa ja muistuttamassa, niin kyllä asioita tulee hoidettua. Tokihan Markku turvautuunkin kysymyksiin, että mitä minulla huomenna olikaan. Hän ei katso välttämättä ensin kalenteria, vaan kysy minulta, että mitä minulla olikaan huomenna. Autolla Markku ajelee vielä itse.

Ajokortin lähtö harmittaa

Markku näkee oman tulevaisuutensa vähän epävarmana. Kesällä on ajeltu moottoripyörällä, mutta mies arvelee, että ensi kesänä ei enää korttia saa.

– Se on sitten katastrofi, kun en pääse liikkumaan mihinkään, kun täytän 70. Se vähän mietityttää, Markku sanoo.

Omasta mielestään mies voisi vielä maanteillä huristella. Melkein joka jumppaan voi kävellä tai ajaa kaarinalaisia teitä polkupyörällä. Markku sanoo, että omasta kunnosta huolehtiminen on hänen mielestään paras lääke muistisairauteen.

– Liikunta ainakin hidastaa taudin etenemistä. Saa käydä jumpilla kauemmin, Markku nauraa.

– Tommosessa äijäporukassa kun ollaan, niin kaipaan vähän sitäkin. Mutta liikuntaa sinun kannattaa painottaa. Muistisairaan pitäisi jumpata ja tehdä kaikenlaista. Sitten myös sosiaalisia kontaktejakin. Vaikkapa saunassa voi jutella joutavia ja vähän asiaakin, Markku muistuttaa.

Markun tarina oli esillä myös MTV:n Huomenta Suomessa 15. marraskuuta.

Kun elämä yllättää 16:43

Lue myös:

    Uusimmat