Markku Pirin 20-vuotisjuhlanäyttely esillä Jyväskylässä

Suomalaisen muotoilun moniottelija Markku Pirin 20-vuotista taiteilijauraa juhlitaan näyttävästi Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Ensi viikolla juhlavuotta täydennetään vielä Pirin uraa kertaavalla juhlakirjalla.

-Pirin 20-vuotistaiteilijajuhla oli hyvä etappi koota hänen monipuolista uraansa kuvaava näyttely, kertoo Suomen käsityön museon johtaja Seija Hänninen.

Museo on jo vuosia kerännyt systemaattisesti Markku Pirin tuotantoa kokoelmiinsa. Suojiin on kertynyt jo yli 1 500 työtä. Piri ja hänen yhteistyökumppaninsa ovat lahjoittaneet museolle muun muassa painokankaita, vaatteita, kenkiä, keramiikkaa, lasia, grafiikkaa ja lavasteita taiteilijan moneen suuntaan polveilevalta uralta. Lisäksi Piri itse on lahjoittanut arkistoaan ja kuva-arkistoaan museolle. Museon ja taiteilijan poikkeuksellisen tiivis yhteistyö alkoi vuonna 1992, kun museo tarjosi muotoilijalle tilaa säilyttää suureksi kasvanutta tuotantoaan.

-Se oli minulle helpotus. Sellaista tavaramäärää ei olisi enää toimistotiloissa voinut säilyttää, Markku Piri muistelee. Suomen käsityön museolle Pirin tuotanto on mieluisa lisäys kokoelmiin.
-Markku Piri on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä muotoilijoistamme. Kokoelma taustatietoineen kuvaa ainutlaatuisella tavalla yhden suunnittelijan koko työskentelyprosessia, Hänninen sanoo.

Piri-paidat olivat käsite

Piri on putkahtanut julkisuuteen mitä erilaisimmissa yhteyksissä. 1980-luvun lopulla kuviollisista ja värikkäistä Piri-paidoista muodostui käsite. 90-luvun alussa kuultiin taidemaalari Markku Piristä. Televisioruutuihin hänen työnsä työntyivät vuoden 1994 Helsingin EM-kisoissa, joissa hän vastasi kisojen taiteellisesta ulosannista. Erityisesti Karita Mattilan kuulantyöntöesitys avajaisissa herätti huomiota.

Ensi vuodelle Piri suunnittelee Helsingin kulttuuripääkaupungin koristelun ja vakuutusyhtiö Kalevan 125-vuotisjuhlan taiteellisen kokonaisuuden. Aiemmin hän on kunnostautunut myös levytuottajana oopperalaulaja Eeva-Kaarina Vilskeen viihdelevyllä, joka julkaistiin vuonna 1995.

-Pidän käynnissä useita erilaisia projekteja. Nautin työskennellä paineessa. Minusta asioita voi tehdä eri tavoin eikä ole yhtä totuutta. Otan mielelläni riskejä epäonnistumisenkin uhalla. Pidän nykyään itseäni enemmänkin managerina, joka junailee eri asioita, kuin muotoilijana, Piri perustelee monialaisuuttaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat