Suomalainen mies ei puhu eikä pussaa - ja mitä sitten? Mitä metsästäjä-keräilijä tekisi tällaisilla taidoilla? Meistä on lyhyt matka historiaamme, edelleen.
Miehen suurta tarinaa koko 15 vuoden olemassaolonsa ajan jäljittänyt Suomalainen Markku-liitto avaa tämän kesän SuomiAreenassa ikkunoita mieheen ja miehen maailmaan. Mitä mies on -tapahtuma antaa suomalaiselle nykymiehelle eväitä itsensä ymmärtämiseen, mutta myös itsensä ymmärrettäväksi tekemiseen. Samasta syystä tapahtumalla on paljon annettavaa myös naisille: emme ehkä nytkään pussaa, mutta ainakin puhumme asioistamme! Kannattaa tulla panemaan korvan taakse.
Ohjelmaan kuuluu Eetunaukion lavalla järjestettävä ”väitöstilaisuus”, asiantuntija-alustuksiin pohjautuvia avoimia keskusteluja ja vieläpä yhteislaulutilaisuus, jossa lauletaan lauluja miehen maailmasta. Keskustelut ja Miestenlaulut ovat Markku-liiton teltalla SuomiAreenan Kansalaistorilla.
Mielenkiintoiset keskustelut ovat kaikille avoimia
Keskusteluiden näkökulmat kohdistavat mieheen melkoisen ristivalaistuksen. Koomikko Markku Purho selvittää, mistä kumpuaa miesten huumori ja pidentääkö se ikää? Kuin jatkokysymyksenä dosentti Markku Äärimaa aprikoi, miksi mies kuitenkin elää kuin haluisi lyhentää elämäänsä.
Aiheissa avataan myös elämän laatua ja sisältöä. Miehelle kaverit ja viiteryhmät ovat olennaisia identiteetin luojia – samalla sosiaalisuudesta syntyy hyvinvointi. Aiheesta puhuu yhteisöjä tutkinut dosentti Markku T. Hyyppä. Yksi tällainen identiteetin luoja on työ ja työyhteisö on tärkeä viiteryhmä. Työelämän merkitystä miehelle ja miehen minäkuvalle arvioi oikeustieteen tohtori Pentti Arajärvi.
Muotoilija Markku Piri on menestynyt työssään ja osan siitä kunniasta saa sairauden aikaansaama pelko. Markku Piri kertoo, miten pelot ja kivut voi muuttaa tekemisen motivaatioksi. Jalkapallovalmentaja Markku Kanerva puolestaan analysoi, mitä ominaisuuksia urheilussa menestystä haluava mies tarvitsee. Samalla selviää, miksi tie on kivinen esimerkiksi Harri Ollin kaltaisille urheilijoille. Aina luovasti elänyt Markku Mato Valtonen opastaa, miten itse kukin voi availla luutumiaan luovemmalla elämänotteella.
Matti Rimpelä ja Markku Jokisipilä puolestaan koostavat omissa aiheissaan ohi yksilön kasvavaa kuvaa miehestä. Historiantutkija Jokisipilä kertoo miten suomalainen nykymies kantaa itsessään tiedostamattomasti esi-isien käyttäytymismalleja ja Miesjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Rimpelä läpivalaisee tämän sukupolvisen ketjun perusatomin dynamiikan eli isä-poikasuhteen siirtävän voiman.
Väitöstilaisuudessa haetaan suomalaisen miehen tosiminää
Mitä mies on: Väitöstilaisuus Eetunaukion lavalla kokoaa aiheet uudella tavalla yhteen. Perinteisen paneelikeskustelun sijaan tarjolla on viisi valittua väitös-vastaväitös-paria. Voittavat väitteet päättää yleisö. Tavoitteena on väittelyn sivutuotteena paljastaa miehen todellinen minuus. Väittelijöinä ovat dosentti Matti Rimpelä, päätoimittaja Markku Huusko, Markku Mato Valtonen, neurologian dosentti Markku Hyyppä ja tutkimusprofessori Tommi Hoikkala. Väitöstilaisuuden juontaa toimittaja Pasi Toivonen. Lavalla on oma roolinsa myös mieskuoro Jämäköille. Mitä mies on huipentuu Miestenlauluihin. Eri yhteyksistä tuttu esiintyjä Kosti Kotiranta on valinnut tukun miehen elämää peilaavia lauluja. Lauluilla on usein kyky viedä kertaheitolla asian ytimeen. Sinne tähdätään.
*****
Lisätiedot:
Markku Salminen, ohjelman suunnittelija p. 040 554 8542