Mainos

Markku Kulmalasta Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja

Suomi sai tänään oman ilmastopaneelinsa edistämään tieteen ja politiikan välistä yhteistyötä ilmastokysymyksissä. Paneelin puheenjohtajaksi nimitettiin Helsingin yliopiston professori Markku Kulmala. Hän on yksi maailman tunnetuimmista ilmakehän aerosolien eli pienhiukkasten tutkijoista. Ilmastopaneelin on määrä antaa poliitikoille tieteeseen perustuvia neuvoja ilmastonmuutoksen torjunnasta.

- Toivomme heiltä vinkkejä siitä, miten ilmastonmuutosta tulisi hillitä. Neuvoja kaivataan myös ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja siitä, mikä pitäisi olla kunnianhimon taso päästövähennystavoitteissa, luettelee ympäristöministeri Ville Niinistö (Vihr.)

Tutkimuslaitokset esittivät paneeliin 50 tutkijaa, joista ympäristöministeriön johdolla valittiin mukaan 13. Tutkijat edustavat monia eri tieteenaloja. Paneelin puheenjohtaja on ilahtunut siitä, että Suomeen lopulta ymmärrettiin perustaa tällainen uusi tutkijaryhmä.

- Tämä mahdollistaa vuoropuhelun tutkijoiden ja poliitikkojen välillä ihan uudella tavalla ja tiedon siirtämisen kumpaankin suuntaan. Se on varmasti hyödyllistä, iloitsee professori Markku Kulmala.

Kulmala tyrmää ilmastotieteeseen kohdistuneet epäilyt.

- Ilmastonmuutos ei ole mielipidekysymys eikä sitä ratkaista kansanäänestyksellä. Pitää tunnustaa tosiasiat eli se, että päästöt kasvavat maailmanlaajuisesti. Tarvitaan selkeitä toimia, että ne vähenisivät ja tässä Suomi ja Eurooppa voivat olla edelläkävijöitä.

Kulmalan lisäksi Suomen ilmastopaneeliin kuuluvat tutkimusprofessori Miimu Airaksinen (VTT), yliopistonlehtori Hannele Cantell (Helsingin yliopisto), ilmastotiimin vetäjä Sirkku Juhola (Aalto-yliopisto), professori Marja Järvelä (Jyväskylän yliopisto), professori Markku Kanninen (Helsingin yliopisto), professori Kai T. Kokko (Lapin yliopisto), professori Markku Ollikainen (Helsingin yliopisto), professori Pirjo Peltonen-Sainio (MTT), tutkimusprofessori Ilkka Savolainen (VTT), professori Jyri Seppälä (Suomen ympäristökeskus), professori Sanna Syri (Aalto-yliopisto) ja pääjohtaja Petteri Taalas (Ilmatieteen laitos).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.