Mainos

Markkinoilla jännitetään USA:n vaalitulosta

Maailman pörsseissä kauppaa on käyty odottavissa tunnelmissa, kun sijoittajat jännittävät Yhdysvaltain presidentinvaalin tulosta. Euroopassa keskeiset indeksit olivat iltapäivällä parin-kolmen prosentin nousussa. Myös Yhdysvalloissa pörssit avasivat parin prosentin nousuun.

- Seuraavat 24 tuntia keskitytään vain yhteen asiaan, ja se on vaalien tulos, eräs osakevälittäjä tiivisti tilanteen. Tunnelmia kohensivat myös odotukset keskuspankkien uusista koronlaskuista.

Yhdysvaltain vaalien tulos on markkinoille tärkeä, koska se lievittää epävarmuutta siitä, millä konsteilla maailman suurimman talouden ongelmia jatkossa lääkitään.

Demokraattien ehdokkaan Barack Obaman vaalivoittoa pidettiin varsin todennäköisenä, mutta jännitettävää riitti myös siinä, kuinka selväksi vaalien tulos muodostuu. Demokraattiehdokkaalle povattu maanvyörymävoitto antaisi uudelle hallinnolle vankemman pohjan taistella päättäväisesti talouskriisiä vastaan.

- Selvä mandaatti kumpaan tahansa suuntaan on pääomamarkkinoille tärkeä asia, NCB Stockbrokersin strategi Bernard McAlinden sanoi uutistoimisto Reutersille. Uuden presidentin linjauksilla on merkitystä myös useiden keskeisten teollisuudenalojen, esimerkiksi lääke- ja energiateollisuuden näkymiin.

Isot haasteet edessä

Pessimistit ennakoivat, että osakemarkkinoiden alamäki jatkuu heti, kun vaalijännitys on lauennut.

Yhdysvaltain uusi johtaja kun saa joka tapauksessa perinnöksi massiiviset talousongelmat, joille ei löydy vertaa sitten 1930-luvun laman. Monet merkit viittaavat siihen, että näkymät saattavat yhä synkistyä, ennen kuin uusi presidentti tammikuussa vannoo virkavalansa.

Esimerkiksi Yhdysvaltain budjettivaje voi tuoreen arvion mukaan revetä ensi vuonna jo lähes 990 miljardiin dollariin, yli kaksi kertaa isommaksi kuin mitä Yhdysvaltain hallitus viime kesänä oletti. Se johtuu siitä, että pankkien jättimäinen pelastuspaketti nielee rahaa.

Siitä huolimatta kumpikin ehdokas lupasi kampanjassaan mittavia panoksia myös yskähtelevän reaalitalouden elvytykseen. Obaman esittämän elvytyspaketin hinnaksi on arvioitu jopa 190 miljardia dollaria.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.