Markkinat uskovat Linuxiin

Osakeannin menestys sai suomalaistuotteen kannattajat intoihinsa.
Suomalaisen Linus Torvaldsin alunperin kehittämä Linux-käyttöjärjestelmä on nyt alkanut tuottaa rahaa, paljon rahaa, vaikkakaan ei Torvaldsille. Wall Street kuori kuluvalla viikolla kermat päältä tuotteesta, jonka Torvalds kehitti opiskeluaikoinaan suututtuaan Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmän epäluotettavuuteen.

Keskiviikkona pörssiin listautuneen Red Hat -yhtiön anti on nimittäin tuottanut yhtiölle liki viiden miljardin dollarin markkina-arvon. Analyytikoiden mukaan Red Hat on kuuma nimi juuri, koska se on markkinajohtaja kasvussa olevissa Linux-tuotteissa. Linuxiin sopivia ohjelmia ja palveluita tarjoavan yhtiön osake ylitti kaikkien odotukset viisinkertaistamalla arvonsa kahdessa päivässä, vaikka Internet-yhtiöiden hinnat ovat päästäneet viime aikoina rankasti ilmaa pihalle. Nopeasti kasvavan, mutta tappiollisen Red Hatin kurssi kolminkertaistui listautumispäivänään 14 dollarin antihinnasta 52,1 dollariin osakkeelta. Torstaina Red Hat kallistui edelleen 40 prosenttia 72,6 dollariin, mikä on analyytikoiden mukaan aivan kestämätön taso. Red Hatin listautuminen sai valtavasti julkisuutta, koska se on ensimmäinen Linux-yhteisön jäsen, joka listautui pörssiin. Sen anti järjestettiin lisäksi samaan aikaan, kun Kalifornian Piilaaksossa oli käynnissä Linuxworld-messut.

Linux syntyi, kun Torvalds kehitti mielestään Windowsia paremman käyttöjärjestelmän, nimesi sen Linuxiksi ja laittoi vapaaseen levitykseen Internetiin. Innostuneet harrastajat ympäri maailmaa jatkoivat työtä, ja järjestelmä on kerännyt ylisanoja asiantuntijoilta. Siitä on myös tullut eräänlainen uskonto Microsoftia pahana imperiumia pitäville kannattajilleen. Torvaldsin kehittämä versio UNIX-käyttöjärjestelmästä kilpailee nykyään Windows NT:n kanssa esimerkiksi verkkopalvelimien ja sähköpostipalvelimien ylläpidossa. Yritysasiakkaat ovat tehneet Linuxista maailman nopeimmin kasvavan käyttöjärjestelmän, mutta sen ei uskota kuitenkaan lyövän Windowsia yksityiskäyttäjien joukossa monimutkaisuutensa takia. Linux on saanut uskollisen kannattajakunnan, osittain juuri koska Torvalds ei ole hyötynyt tuotteestaan rahallisesti. 12 000 tietokonenörttiä hurrasikin Linuxworld-messuilla, kun tieto Red Hatin menestyksestä tuli julki. Useimmat heistä olivat tehneet ilmaiseksi työtä Linuxin parissa vastustaakseen Microsoftin ylivaltaa. Markkinatkin tuntuivat luottavan Linuxin vetovoimaan melkein yhtä lujasti kuin messuvieraat.

-Red Hat on aikainen liikkuja ilmiselvästi kuumalla alalla, sanoo analyytikko Paul Bard. -Sijoittajat lyövät ilmeisesti vetoa Linux-käyttöjärjestelmän markkinoiden kasvun puolesta. Monet arvelevat, että tästä voi tulla jotain todella suurta. Markkinoiden innostunut vastaanotto ja dollarivyöry saivat kuitenkin osan Linuxin lipunkantajista epäröimään, Linuxhan perustui yhteistyöhön ja suuryhtiöiden vastustamiseen. Oliko tässä nyt luotu samanlainen hirviö kuin oli tarkoitus tuhota? Linus Torvalds itse ei ole edelleenkään halunnut hyötyä tuotteesta taloudellisesti, mutta sanoi pelkojensa laimenneen. Raha ja yritykset ovat olleet hänen mukaansa mukana Linuxin kehityksessä jo jonkin aikaa, eikä mikään ole oikeastaan muuttunut. Yhtiöt vain maksavat nyt Linuxin kehittämisestä ihmisille, jotka olisivat muuten tehneet sen ilmaiseksi, Torvalds vakuuttaa.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat