Mainos

Markkinat uskovat laajaan Emuun

Markkinoilla vahvistuu käsitys, jonka mukaan euroraha Emu toteutuu laajana. Välimeren maiden mukaantulo voi merkitä inflaation nousua Suomessa.

Uutistoimisto Reuters vaivaa europpalaisia markkina-asiantuntijoita kerran kuussa kiperällä kysymyksellä: mitkä maat ovat mukana euroraha Emussa vuoden 1999 alussa. Kesän aikana vastaukset ovat muuttunet rajusti. Vielä keväällä Välimeren maiden liittymisen todennäköisyys oli pohjamudissa. Nyt luku on lähellä 80 prosenttia. Euro näyttää toteutuvan laajana.

Laaja Emu on Suomelle kaksiteräinen miekka ja se jakaa ekonomistikuntaa. Virallinen linja uskoo laajan Emun etuihin.

Teollisuuden ja Työnantajain pääekonomistin Jussi Mustosen mukaan laajempi euroalue tuo enemmän tehokkusetuja joita yksittäinen valuutta-alue meille tarjoaa. Sillä voi Mustosen mielestä olla muutamia välillisiä vaikutuksia: todennäköisesti keskustelu Ruotsissa alkaa jälleen vilkastua sen suuntaan että laaja euroalue on eduksia myös heille.

Kriitikot vetovat siihen, että Emusta tulee laajana heikko valuutta - ja tähän kuvaan. Markka on todellisuudessa heikentynyt, kun kurssi suhteutetaan Saksan markan sijasta muihin ulkomaankaupan valuuttoihin. Tätä pidetään selkeänä riskinä Suomen tasapainoiselle inflaatiokehitykselle tulevaisuudessa.

Johti Emu inflaatioon tai ei, Suomi on melko varmasti ensimmäisten joukossa mukana. Ainoa epävarmuus Reutersin kyselyssä oli eduskunnalta vaadittava päätös.
(MTV3/Pekka Nykänen)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.