Mark, 40, on ollut jumissa kilometrin syvyydessä pian viikon – sairastui vakavasti kesken luolatutkimusmatkan

Yhdysvaltalainen Mark Dickey odottaa pelastamistaan yli kilometrin syvyydessä 1:57
Yhdysvaltalainen Mark DIckey odottaa pelastamista yli kilometrin syvyisessä luolassa Turkissa.

Yli 100 pelastajaa yrittää pelastaa yhdysvaltalaismiestä, joka sairastui kesken luolatutkimusmatkan. Asiasta kirjoittaa muun muassa CNN.

40-vuotias Mark Dickey oli osana suurempaa ryhmää tutkimassa yli 1200 metrin syvyistä Morcan luolaa Turkissa. Tutkimusryhmä ehti 1120 metrin syvyyteen, kun Dickey sairastui. Morcan luola on Turkin kolmanneksi syvin ja Dickey on viettänyt siellä nyt miltei viikon.

Reutersin mukaan Dickey sairastui ruoansulatuskanavan äkilliseen verenvuotoon. Häntä on hoidettu luolaan rakennetussa leirissä, minne hänelle on toimitettu CNN:n mukaan kuusi pussia verta. Hänen tilansa on kerrottu olevan paranemaan päin ja hän pystyy jo seisomaan. 

Turkin viranomaiset jakoivat keskiviikkona videon, jolla Dickey sanoo pärjäävänsä hyvin.

– Kuten näette, olen pystyssä, hereillä ja puhun. En kuitenkaan ole vielä parantunut, joten tarvitsen paljon apua päästäkseni ulos täältä, Dickey sanoi. 

Vaikka mies on parhaillaan jumissa yli kilometrin syvyydessä, hän sanoo retken olleen mahtava tilaisuus näyttää luolayhteisön voimaa. Noin 150 pelastajaa on osallistunut pelastusoperaatioon.

Turkin luolaretkeilyliiton johtaja Bulent Genc sanoi CNN:lle eilen, että pelastusoperaatio saattaa kestää päiviä, koska luola on kapea, mutkitteleva ja syvä. Dickeyn kantaminen paareilla tulee olemaan vaativaa. 

Genc jatkoi sanomalle, että ihanteellisissakin olosuhteissa kokeneelta luolaretkeilijältä kestää 15 tuntia päästä luolan pohjalta takaisin maan pinnalle.  

Luolapelastajia on saapunut useista maista auttamaan pelastusoperaatiossa. Gretchen Baker, kansainvälisen luolapelastusyhdistyksen johtaja (NCRC) sanoi olevansa varovaisen toiveikas, että Dickey saadaan tuotua turvallisesti ulos luolasta.

Edessä on pitkä ja haastava tehtävä, vaikka Dickeyn kunto onkin parantunut ja hän kykenee avustamaan pelastajia matkalla matkalla. 

– Otaksumme, että kestää päiviä saada hänet ulos luolasta, hän sanoi. 

Dickey on viettänyt luolassa jo miltei viikon. 

Lue myös:

    Uusimmat