Mainos

Marjatta Levannolle Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto

Johtava museonlehtori Marjatta Levanto sai vuoden Helsingin kaupungin kultuuripalkinnon. Levanto palkitaan taidekasvattajana, Valtion taidemuseon pedagogiikka -yksikön perustajana ja kehittäjänä. Palkinto on 50 000 markkaa eli noin 8409 euroa.

Levanto vastaanotti tunnustuksen tänään Helsingissä. Samassa kaupungintalon juhlasalissa pidetyssä tilaisuudessa jaettiin myös Helsingin taideapurahat, eli yhteensä 498 000 markkaa (8376 euroa).

Marjatta Levanto on 1970-luvulta saakka tehnyt järjestelmällisesti työtä kuvataiteen ymmärryksen lisäämiseksi eritoten lasten ja nuorten parissa. Koko Ateneumin arvostettu museopedagogiikka on saanut alkunsa hänen halustaan saattaa kansalliset taideaarteet lasten ulottuville, kiitetään palkinnon perusteissa.

Näyttelyjen lisäksi Levanto on kirjoittanut lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja, jotka kertovat kuvataiteesta yleensä kuten Taide on totta, 1983, Värin vuoksi, Taidetta varjosta valoon, 1989 sekä Nykytaide suurin piirtein, 1998. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös taiteilijamuotokuvia Eero Järnefeltistä, Helene Schjerfbeckistä ja useampia teoksia Hugo Simbergistä, Tonttukuningas kuoleman puutarhassa, 1985 sekä Unennäkijä tulee, 2000.

Teokset Hugo Simbergistä ja Helene Schjerfbeckistä ovat erinomaisia esimerkkejä lapsille ja nuorille suunnatusta, heitä arvostavasta lähestymistavasta, mainitaan perusteluissa.

Ateneumin peruskorjauksen jälkeen taidemuseoon perustettiin Levannon aloitteesta lapsille oma työpaja. Viime vuosina Ateneum on ollut myös pelkästään lasten käytössä viikonlopun mittaisilla Taika-aika -festivaalilla.

Näyttelyjen ja kirjojen lisäksi Marjatta Levanto on laatinut käsikirjoitukset ja kuvasuunnittelun ensin diaohjelmiin ja sittemmin usean projektorin multivisioihin sekä elokuva- ja videotuotantoihin.

Helsingin kaupungin taideapurahojen hakijoiden määrä nousi viime vuodesta. Suurinta nousu oli säveltaiteen kohdalla, jonka hakijamäärä kaksinkertaistui. Hakijoita oli kaikkiaan tänä vuonna 643. Apurahan sai yhteensä 43 taiteilijaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.