Mainos

Marjat parantavat elintarvikkeen säilyvyyttä ja laatua

Marjoilla on elintarvikkeen säilyvyyttä ja laatua parantavia ominaisuuksia, osoittaa tuore väitöstutkimus. Elintarviketieteiden maisteri Kaarina Viljasen tutkimuksen mukaan marjat sisältävät antioksidantteja, jotka estävät tehokkaasti elintarvikkeiden rasvojen ja proteiinien hapettumista.

Väitöskirjassa tutkittiin mustikan, puolukan, mustaherukan ja vadelman vaikutusta elintarvikkeiden laatuun. Näissä marjoissa on erityisen runsaasti värikkäitä antosyaani-yhdisteitä, mutta marjojen tehokkuus antioksidanttina johtuu myös muista fenolisista yhdisteistä kuten suurikokoisista tanniineista.

Elintarvikkeen rakenne vaikuttaa tehoon

Tutkimuksessa marjojen mehua lisättiin maidon heraproteiinia ja rasvaa sisältäviin elintarvikkeisiin, ja elintarvikkeiden pilaantumista seurattiin muutaman viikon ajan. Marjat olivat erittäin tehokkaita antioksidantteja, jotka estivät sekä rasvojen että proteiinin hapettumista ja paransivat elintarvikkeen laatua.

Viljasen mukaan elintarvikkeen rakenne vaikuttaa antioksidanttien tehoon. Marjan antioksidantit toimivat sitä tehokkaammin mitä paremmin ne pääsevät kosketuksiin elintarvikkeen rasvan ja proteiinin kanssa. Marjojen käyttö elintarvikkeissa tuleekin räätälöidä aina kyseiseen tuotteeseen sopivaksi.

(MTV3-Finfood)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.