Marjastajien Suomi-tietoutta pyritään parantamaan

Ulkomaalaisia marjastajia perehdytetään poimintaan aiempaa paremmin. Ensimmäiset poimijat ovat jo saapuneet. Suurin osa poimijoista tulee Thaimaasta.

Suomeen saapuvia ulkomaalaisia marjanpoimijoita pyritään tänä vuonna perehdyttämään työhön ja työolosuhteisiin viime vuosia paremmin. Sisä- , työ- ja ulkoministeriö yhteistyössä ovat ohjeistaneet marjastajia kutsuneita yrityksiä sekä viisumeita jakavia lähetystöjä marjastajien neuvonnassa.

Ensimmäiset marjastajat ovat jo saapuneet Lapin, Oulun ja Kainuun metsiin. Kaikkiaan Suomeen saapuu reilusti yli kaksituhatta ulkomaalaispoimijaa, Thaimaan lisäksi muun muassa Valko-Venäjältä.

Tänä vuonna marjanpoimijoiden kutsumista Suomeen on rajoitettu viime vuoteen verrattuna. Tarkoituksena on estää viime kesän tapahtumat, jolloin ukrainalaiset poimijat jäivät ilman tuloja.

-Marjanpoimijoille kutsuja tekevien pitää olla marja-alan yrityksiä eli haetaan vastuuta. Katsotaan aina sadon mukaan, kuinka paljon poimijoita kutsutaan, toteaa paikallisjohtaja Jari Huttunen Korvatunturin Marja Oy:stä.

Lisäksi ulkomaalaisille marjastajille pyritään kertomaan työn arvaamattomuudesta jo ennen Suomeen tuloa, viisumin haun yhteydessä. Tämäkään neuvonta ei kuitenkaan takaa sitä, että tieto kantautuu jokaisen poimijan korviin.

-Ei varmasti kaikkia pystytä tavoittamaan niin, että heillä olisi se tieto, joka tarvitaan. Se tieto, mitä tässä yritetään antaa on se, että tulijat osaisivat varautua siihen, että marjoja ei ehkä olekaan. Ehkä ne ansiot eivät nouse siihen, mitä on ajateltu. Poimijoiden pitää maksaa myös asumisestaan, kertoo Työministeriön politiikkaosaston johtaja Mervi Virtanen.

Ulkomaalaiset marjanpoimijat viipyvät Suomessa muutamasta viikosta useampaan kuukauteen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat