Mariupolin verilöyly: "Venäjälle otollinen hetki toimia sotilaallisesti"

Verinen isku Mariupoliin 1:31

Itä-Ukrainan taistelut kiihtyivät entisestään lauantaina, kun kapinalliset aloittivat hyökkäyksen strategisesti tärkeään Mariupolin satamakaupunkiin. Noin puolen miljoonan asukkaan Mariupol sijaitsee Asovanmeren rannalla Venäjän itseensä liittämän Krimin ja idän kapinallisalueiden tieyhteyden varrella.  

Strategian pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että hyökkäyksen sotilaallisena tavoitteena on levittää taisteluja Krimin suuntaan ja saada ainakin mahdollisuus maayhteyden luomiseen Krimille. Poliittisena motiivina taistelujen laajentamiselle hän näkee Ukrainan hallinnon pakottamisen suoriin neuvotteluihin.  

-Donetskin lentokentän haltuun ottaminen oli indikaatio siitä, että kapinalliset ovat kyenneet parantamaan sotilaallisia asetelmiaan ja oli odotettavissa, että he pyrkivät hyödyntämään tilannetta.  

Separatistit ovat ilmoittaneet aikovansa edetä ainakin Donetskin alueen ulkorajoille saakka. Lappalainen katsoo, että kiikarissa voivat olla koko Donetskin ja Luhanskin alueet, joista osia on hallituksen joukkojen hallinnassa.  

-Se kuitenkin tarkoittaa, että kapinallisten täytyy yli kaksinkertaistaa nyt hallitsemansa alue, ja kuten Donetskin lentokentän valtaaminen osoitti, se on erittäin hidasta toimintaa.  

Separatistit valtasivat Donetskin lentokentän perjantaina kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen.

Menestyksen takana Venäjän tuki

Mariupolissa käytiin taisteluja jo elokuussa, mutta silloin Ukrainan hallituksen joukot olivat niskan päällä. Nyt asetelma näyttää muuttuneen. Lappalainen uskoo, että menestyksen takana on Venäjän tuki.  

-Separatistit ovat nyt sotilaallisesti vahvempi toimija ja kyenneet kiivastuttamaan taisteluja. Menestyminen taisteluissa vain vahvistaa käsitystä, että he ovat saaneet materiaalista ja joukkojen tukea ulkopuolelta.  

Lappalaisen mielestä nyt on Venäjälle otollinen hetki toimia sotilaallisesti, sillä EU on ilmoittanut tarkastelevansa pakotteita seuraavan kerran maaliskuussa.  

-Lisäksi hallinnon asema Venäjällä on vielä toistaiseksi vahva, vaikka maa onkin kovissa talousvaikeuksissa.  

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Venäjä haluaa näyttää, etteivät pakotteet ja talouden ahdinko saa sitä luopumaan tavoitteistaan.  

-Venäjän halu päästä eroon pakotteista saa sen hakemaan ratkaisuja, ei neuvottelupöydässä vaan sotilaallisesti. Venäjän tavoite on kokonaissopimus lännen kanssa, iso turvallisuusratkaisu Euroopassa ja Venäjän lähialueilla.

Ukrainan keinot vähissä

Ukrainan hallituksen keinot ratkaista kriisiä sotilaallisesti ovat Lappalaisen mielestä vähissä.  

-Jos se ei tee mitään, on selvää, että kapinalliset pyrkivät lisäämään vaikutustaan ja aluettaan. Jos hallinto taas pyrkii parantamaan asemiaan sotilaallisilla operaatioilla, Venäjä syyttää sitä kriisin eskaloimisesta ja saa syyn tukea kapinallisia.  

Aaltolan mukaan taisteluiden kiivastuminen on synnyttänyt EU:lle ja Yhdysvalloille paineita pohtia uusia keinoja, myös uusia pakotteita Venäjää vastaan.  

-Yhdysvalloissa on kuultu ääniä sotilaallisen tuen avaamiseksi. Ukrainalle ei ole viety aseita vielä, vain muita varusteita. Kuvat, joita nyt tulee Ukrainasta, lisäävät Yhdysvalloissa halua tukea.  

Lue myös:

    Uusimmat