Mainos

Marit vetoavat presidentti Haloseen

Marien suurimman järjestön avoimessa kirjeessä presidentti Haloselle todetaan, että Marimaassa on käynnissä koko tasavallan järjestelmällinen hävittäminen.

Suomalais-ugrilaisten marien suurin järjestö vetoaa avoimessa kirjeessä presidentti Tarja Haloseen. Mari Ushem -järjestön johtaja Nina Maksimova sanoo kirjeessä, että Marin tasavallan vaikea tilanne pakottaa hänet kääntymään presidentin puoleen.

Marimaan asukkaat ovat Maksimovan mukaan monta kertaa kääntyneet presidentti Putinin puoleen, mutta kirjelmiin ei ole kertaakaan vastattu. Avoimessa kirjeessä pyydetään nyt Halosta kertomaan henkilökohtaisesti Putinille Marimaan tilanteesta. Marin tasavallan presidentin Leonid Markelovin virkakaudella "elämä kylissä kuolee, työttömyys ja köyhyys kasvavat", avoin kirje sanoo.

- Marimaa on käytännössä konkurssissa ja elää seuraavien sukupolvien kustannuksella. -- Käynnissä on koko tasavallan ja sen asukkaiden järjestelmällinen hävittäminen, joka ei koske vain mareja vaan kaikkia kansallisuuksia, kirjeessä sanotaan. -Markelov tulee asettaa vastuuseen marien kansanmurhasta ja ihmisoikeusrikoksista.

Avoin kirje pyytää lopuksi "Teitä apuun sukulaiskansallenne mareille". Marien vaikeuksiin ovat aiemmin kiinnittäneet huomiota myös muun muassa Euroopan neuvoston suomalaisjäsenet.

Marin tasavalta sijaitsee 800 kilometriä Moskovasta itään Volgan molemmilla rannoilla. Vuonna 2002 Marin asukasluku oli 728 000. Venäläisiä heistä oli 47 prosenttia ja mareja 43 prosenttia.

"Marien tilanne ei hyvä, mutta ei huonoinkaan"

Presidentti Halonen kertoi tänään vieraillessaan Raisiossa, että hän oli keskustellut alkuviikosta presidentti Putinin kanssa myös Marimaan tilanteesta.

- Putin ei ollut ehkä ihan niin informoitu tilanteesta kuin olisi voinut ajatella, mutta hän oli hyvin avoin keskustelulle, Halonen kertoi.

Halonen sanoi myös, että ottaen huomioon kaikki Venäjällä olevat vähemmistöt ja niiden ongelmat Marimaan tilanne ei varmasti ole hyvä, muttei myöskään huonoin tapaus.

- Putin tarjosi meille myös mahdollisuuksia lähempään tutustumiseen ugrilaisten kansojen alueeseen. Otin tarjouksen kiittäen vastaan, totesi presidentti Halonen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.