Mainos

Marilynin kuolemasta 40 vuotta

Elokuvatähti Marilyn Monroen kuolemasta on kulunut 40 vuotta. Valkokankaan legenda menehtyi vain 36-vuotiaana Los Angelesissa 5. elokuuta 1962.

1960-luvulla korostettiin, että Marilyn oli aikaansa edellä eroottisessa vapautuneisuudessaan. Nykyisin, kun eroottisten tabujen rikkominen ei enää hätkäytä, on tullut selväksi, että Marilynin lumous oli ja on ajatonta ja eroottisesta rohkeudesta riippumatonta.

Marilynin tenhovoimasta todistaa sekin, että hänestä on kirjoitettu enemmän kirjoja kuin kenestäkään toisesta elokuvatähdestä. Marilyn-kirjoja on ilmestynyt yli 200 kappaletta.

Blondiroolien varjossa

Marilyn Monroe esitti useimmissa filmeissään yksinkertaisen blondin osia. Hänen kykynsä näyttelijänä ovat uhanneet jäädä tuon roolihahmon varjoon.

-Marilynissä on loistavan komediennen ainekset, tähdensi Bussipysäkin (1956) ohjannut Joshua Logan. Monroen muita onnistuneita filmejä olivat Billy Wilderin huima Piukat paikat, Otto Premingerin Joki jolta ei ole paluuta sekä Henry Hathawayn Niagara.

Etenkin Piukat paikat loi Marilynille pysyvän sijan elokuvahistoriassa. Vuonna 1959 valmistunutta filmiä pidetään Hollywood-komedian klassikkona. Sukupuoliroolien parissa irrotteleva Piukat paikat oli uran lakipiste myös Tony Curtisille ja ehkä jopa Jack Lemmonillekin.

Marilynin merkitys elokuvalle näkyy muun muassa siinä, että hän on ollut suora esikuva monelle tämän päivän filmitähdelle. Esimerkiksi Madonna, Michelle Pfeiffer, Melanie Griffith, Annette Bening ja Patricia Arquette ovat kukin tavallaan ottaneet vaikutteita Marilyniltä.

Vaikea tausta

Marilyn, jonka oikea nimi oli Norma Jean Baker, syntyi oikeassa paikassa eli filmikaupunki Los Angelesissa 1. kesäkuuta 1926. Hänen tiensä parrasvaloihin ei ollut kuitenkaan helppo, sillä tytön kotitausta oli vaikea. On arvoitu, että rikkinäinen kasvuympäristö synnytti tytön luonteeseen turvattomuuden, josta Marilyn ei päässyt eroon koko elämänsä aikana.

Nuoren Norma Jeanin tie filmitaivaalle avautui, kun hänet valittiin sodan aikana pin up -tytöksi valokuviin. Hollywoodiin hänet napattiin vuonna 1950: John Huston kelpuutti Marilyn-taiteilijanimen ottaneen kaunottaren Asfalttiviidakko-rainaansa.

Läpimurtonsa Monroe teki vuonna 1953, kun hän löi laudalta muut povikaunottaret esiintyessään Jane Russellin kanssa filmissä Herrat pitävät vaaleaveriköistä.

Yksityiselämässään Marilyn sai enemmän tai vähemmän oikeutetun maineen miestennielijänä. Hänellä väitettiin kolmen avioliittonsa ohessa olleen suhde mm. presidentti John F. Kennedyn sekä tämän veljen Robert Kennedyn kanssa.

Marilynin legenda sai surullisen sinetin, kun hänet löydettiin menehtyneenä tasan 40 vuotta sitten. Tähden kuolema selitettiin unilääkkein tehdyksi itsemurhaksi, mutta siitä liikkuu mitä villeimpiä teorioita samaan tapaan kuin Kennedyn murhasta.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 05.08.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.