Marco Hietala Raskasta joulua -muusikoista: Ala-arvoinen huumori yhdistää

Nightwish-yhtyeen Marco Hietala kiertää Suomea muiden Raskasta joulua -levyllä kuultavien muusikoiden kanssa. Hietalan mukaan rocksukupolven joulun päivittämiselle on ollut selkeä tarve.

Marraskuun lopun sade vihmoo naamaa. Tuleva talvi puhkuu puita kaljuiksi, mutta lumesta ei ole tietoakaan. Taivas roikkuu alempana kuin aikoihin.

– Kun ulkona kävelee, tuntuu kuin silmämunat painuisivat tuulessa kasaan, Nightwish-basisti Marco Hietala muotoilee kahvikuppi kourassaan.

Nyt hän istuu kuitenkin sisällä lämpimässä ja puhuu innoissaan joululauluista.

Hietala on mukana vuosittain järjestettävällä Raskasta joulua -kiertueella. Kotimaisten hevimiesten jouluprojekti on koottu myös kolmatta kertaa julkaistavalle levylle.

– Kun aloitimme tämän, levyn lisäksi taisi olla vain yksi keikka, toisena vuonna kolme ja sitten se vain jotenkin eskaloitui, Hietala miettii.

Viimeistään nyt Raskaasta joulusta on tullut salonkikelpoinen.

– Keikkarundia tehdään jo viisi viikkoa putkeen. Kierrämme lähinnä konserttisaleja, kun aikaisemmin soitimme pubeissa ja klubeilla.

Hietalan tulkinnan mukaan raskaammille, jykeville joululauluille on tässä maassa tilausta.

– Rocksukupolven joulun päivittämiselle on ollut tarve. Se nähtävästi selittää tämän homman kasvamisen.

Nisse-polkkaa hevipoljennolla

Projekti lähti tuottajan ja kokoonpanon kitaristin Erkka Korhosen ideasta 2000-luvun alkupuolella. Ensimmäinen Raskasta joulua -levy julkaistiin vuonna 2004 ja toinen, Raskaampaa joulua, kaksi vuotta myöhemmin. Kolmas levy tuli kauppoihin marraskuussa.

Hietala toimii jouluhevipumpun yhtenä solistina. Hänen lisäkseen kokoonpanossa on iso joukko suomalaisia raskaan rockin ammattilaisia. Mukana ovat muun muassa Teräsbetoni-yhtyeen Jarkko Ahola ja Amoralin laulaja Ari Koivunen.

– Mukana on henkisesti monenlaista kaveria, mutta ala-arvoinen huumori ja poikamaisuus tuntuvat yhdistävän meitä, Hietala nauraa.

Uusimmalla Raskasta joulua -albumilla on jyhkeitä versioita melankolisista jouluklassikoista, mutta on mukana heviversio Nisse-polkastakin.

– Se on hyvä esimerkki siitä, että näitä on tehty vähän kieli poskessa. Tarkoitus on ollut yhdistää hyvää mieltä ja mahtipontisuutta. Se kontrasti vain on ihan hemmetin hieno, Hietala sanoo.

(MTV VIIHDE–STT)

Lue myös:

    Uusimmat